Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till sidfot

FN varnar för svälten i Västafrika – stoppa Sahara

Miljoner människor i Västafrika lider brist på mat. Under de senaste åren har det regnat exceptionellt lite i området. På grund av torkan har hirs- och majsskördarna blivit mycket små eller helt förstörda. Översvämningar i delar av landet har också förstört skördarna. Till följd av klimatförändringen breder öknen ut sig, något som på lång sikt hotar tillgången på mat och rent dricksvatten.

FN varnade senast i juni 2010 för den annalkande hungersnöden i västra Afrika. De insamlade medlen från Finska Missionssällskapets pågående Utjämningsinsamling 2010 kanaliseras därför till Senegal och Mauretanien i Sahara i västra Afrika. Båda länderna hotas av ökenspridningen.

Toppmöte för utrotande av svält

Den 20-22 september pågår FN:s toppmöte om milleniemålen som går ut på att halvera fattigdomen och svälten i världen fram till 2015. De stats- och regeringschefer som samlats i New York är överens om att man har lång väg att gå för att uppfylla målen, som formulerades för tio år sedan.

Finska Missionssällskapet genomför konkreta åtgärder för att stoppa Sahara. Trädplanteringen i Mauretanien är ett effektivt sätt att hålla sanden på plats. Hjälpen kanaliseras via Lutherska världsförbundet. Medel från årets Utjämningsinsamling används också till att gräva fler brunnar tillsammans med Senegals lutherska kyrka.

Gröna skyddszoner stoppar sanddynerna

Lutherska världsförbundet har bekämpat hungersnöden i Mauretanien i trettio år. I ett tidigt skede började världsförbundet kämpa för att stoppa öknens framfart i närheten av huvudstaden Nouakchott. En grön skyddszon skapades genom att plantera träd och buskar runt staden. Den här förebyggande verksamheten fortsätter nu i närheten av andra städer och byar i Mauretanien.

–  Vi baserar all vår verksamhet på de mänskliga rättigheterna och förbättrande av jämlikhet mellan könen. Vi kan fokusera på de här faktorerna samtidigt som vi utrotar fattigdom och svält, genom att fokusera på kvinnornas utbildning, säger Houléye Tall vid Lutherska Världsförbundet i Mauretanien.

Ledaren för utvecklingssamarbetsavdelningen inom Senegals lutherska kyrka, Pierre Thiam och Lutherska världsförbundets programkoordinator Houléye Tall, Mauretanien, besöker Finska Missionssällskapet  den 20–27 september. Den 23 september föreläser de vid seminariet  ”Rätt till mat”, klockan 13-17 på Observatoriegatan 18.

Bakgrundsfakta

Finska Missionssällskapets årliga informations- och medelinsamlingskampanj Utjämningen stöder utvecklingssamarbete på olika håll i världen. Sällskapets Utjämningskampanj startade år 1992.

Inspirationen kom från vår- och höstdagjämningen då ljuset delas jämt över världen – till skillnad från livets förutsättningar som förblir ojämnlika. Finska Missionssällskapets kampanj strävar efter en utjämning av välfärden.

Tilläggsinformation och pressbilder på webbsidorna www.utjamning.fi

Ge en gåva

Du kan delta i Utjämningen på många olika sätt:

  • Donera till Sampo 800014-161130. Skriv UT2010 i meddelandefönstret. IBAN: FI38 8000 1400 1611 30 BIC: DABAFIHH
  • Ring vår donationstelefon 0600 01010 (10,02 € + lna)
  • Sänd ett textmeddelande med texten UTJÄMNING5 (5 euro) eller UTJÄMNING10 (10 euro) till numret 16160