Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till sidfot

Fortsatt svår torka i Etiopien: Finska Missionssällskapet ger ytterligare 50 000 euro i katastrofhjälp

Foto: Ari Vitikainen
Foto: Ari Vitikainen

Finska Missionssällskapet har beviljat 50 000 euro i tilläggsstöd till den etiopiska Mekane Yesus-kyrkan för katastrofhjälp mot torkan. Sällskapet har tidigare i februari beviljat 50 000 euro från sin katastroffond för arbetet mot torkan.

Sällskapets stöd riktas särskilt till provinsen Arsi, där kyrkans hjälpinsatser främst stöder utsatta grupper såsom barn som lider av undernäring, ammande mödrar och gravida kvinnor.  Förutom mathjälp stöder kyrkorna också de jordbruk som drabbats av torka genom jordbruksstöd. Hushållen får utsäde och djurfoder, tillgång till rent vatten främjas och befolkningen får utbildning i hygienfrågor.

– Situationen i kommunen Negelle i provinsen Arsi är ännu svår, berättar koordinatorn för utvecklingsarbetet Timo Ahlberg.

– Eftersom matbristen varit stor och den tillgängliga maten varit ensidig så är befolkningen i dåligt skick. Mathjälpen är välbehövlig. På grund av förra årets torka finns inget utsäde kvar, så det utsäde som distribueras genom katastrofhjälpen är också mycket viktigt. Under de senaste veckorna har det regnat en del i området, och såddarbetet borde komma igång inom en snar framtid. Tack vare regnet finns gräs för boskapen, men den nya skörden mognar inte förrän oktober. Till dess behövs nödhjälp, bedömer Ahlberg.

Den nuvarande torkan i Etiopien är den värsta som drabbat landet på tre årtionden. I början av året beräknade regeringen att mer än 10 miljoner människor var i behov av mathjälp. Orsaken till torkan är det starka El Niño-fenomenet. Förra årets vår- och sommarregnperioder gav inte normal nederbörd i landet och tillgången till mat minskade snabbt.

Stöd Finska Missionssällskapets katastrofarbete

På nätet via adressen http://www.finskamissionssällskapet.fi/ls_se/hem/ge_en_gava/katastroffonden/

Stöd Finska Missionssällskapets katastroffond genom att göra en inbetalning till kontonummer
FI60 8179 9710 0312 86 (BIC: DABAFIHH). Skriv HJÄLP i meddelandefältet.

Ring vår donationstelefon

Ring 0600 11320. Samtalet kostar 20,28 euro + lna.

Donera via textmeddelande:

För att ge 5 euro, sänd ett textmeddelande med texten HJÄLP5 till numret 16155. För att ge 10 euro, sänd textmeddelandet HJÄLP10 till numret 16155.

***

Etiopien lider av svår torka: Finska Missionssällskapet ger 50 000 euro i katastrofhjälp (5.2.2016)