Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till sidfot

Framtid och hopp-brunch i Pedersöre

Ett tjugotal kvinnor samlades kring ett läckert brunchbord av både andlig mat och läckra rätter. Foto: Julia Lindén

Bilden 1/14

Ett brunchbord som heter duga. Foto: Julia Lindén

Bilden 2/14

Många läckerheter på tallrikarna. Foto: Julia Lindén

Bilden 3/14

Föreläsaren på Framtid och hopp-brunchen: missionären och sjuksköterskan Ann-Katrin Store har jobbat med hälsofostran i Senegal och inspirerade till ett större engagemang för missionen med de berättelser om afrikanska kvinnor hon delade under brunchen. Foto: Julia Lindén

Bilden 4/14

Framtid och hopp-brunchen präglades av en varm och öppen stämning med många missionsintresserade kvinnor i olika åldrar på plats. Foto: Julia Lindén

Bilden 5/14

Goda samtal. Foto: Julia Lindén

Bilden 6/14

Kyrkhemmet i Bennäs är prytt i höstskrud inför Pedersöre församlings tredje Framtid och hopp-evenemang. Foto: Julia Lindén

Bilden 7/14

Stämningsfullt i Bennäs. Foto: Julia Lindén

Bilden 8/14

Förstagångsbesökaren Ulla-Brita Eklund rekommenderar Framtid och hopp-brunchen till pensionerade kvinnor och tycker det är en trivsam umgängesform en lördagsförmiddag. Foto: Julia Lindén

Bilden 9/14

Förstagångsbesökaren på Framtid och hopp-brunchen Susanne Lillqvist tycker om att gå på kvinnobruncher och rekommenderar konceptet åt sina vänner och bekanta. Foto: Julia Lindén

Bilden 10/14

Inspiration för globalt ansvar. Foto: Julia Lindén

Bilden 11/14

Ann-Katrin Store och Camilla Skrifvars-Koskinen. Foto: Julia Lindén

Bilden 12/14

Gemenskap kring missionen i Bennäs. Foto: Julia Lindén

Bilden 13/14

Framtid och Hopp. Foto: Julia Lindén

Bilden 14/14

Strålande höstväder, dignande brunchbord och vackra rönnbärsbuketter mötte de tjugotal damer som anlände till kvinnobrunchen vid Kyrkhemmet i Pedersöre 6.10.2018. Efter en timme av gemytligt småprat och sprudlande skrattsalvor inledde projektkoordinatorn Camilla Skrifvars-Koskinen evenemanget med att sjunga till bords samt hälsa lördagens föreläsare missionären Ann-Katrin Store välkommen.

Hoppets vägkarta för kvinnorna i Senegal

Ann-Katrin ”AnnKa” Store är ingen nybörjare varken som missionär eller föreläsare. Temat för kvinnobrunchen var ”Hoppets vägkarta för kvinnorna i Senegal” och hon presenterade den ena berättelsen efter den andra om modiga föregångarkvinnor som rest sig och kämpar för rättvisa,fred, försoning, utbildning och modernare hälsovård i Afrika.

Vi fick höra om Barka Thiam, som varit ett av Finska Missionssällskapets fadderbarn och blivit en förebild bland fulanerna på hur man kan skaffa sig utbildning och en god framtid. Vi hörde historien om Madame Bâ från den islamska staten Mauretanien som tar hand om övergivna barn i sitt hem, och så berättade ”AnnKa” om Woly och hennes man prästen Gayki Kama vars äktenskap upprättades när Guds ord blev verkligt i deras liv. Vi fick också höra om kliniken i Senegal som ligger “AnnKa” varmt om hjärtat.

– Kliniken är inte stor, men den evangelisk-lutherska kyrkan i Senegal hade en dröm om egen klinik där man kunde föra ut evangeliet. Kliniken har 2–3 bäddar och en anställd senegalesisk sjuksköterska. Jag var ansvarig för byggandet av kliniken och administrerade pengarna och tycker att kliniken är ett bra exempel på hur man med gemensamma krafter kan få mycket till stånd. Byn som leds av muslimer donerade tomten, pengarna kom från en fransk-kristen missionsorganisation som i sin tur fått pengar av judar i tiderna, och den senegalesiska kyrkan byggde kliniken och administrerar den, förklarade ”AnnKa” stolt och glatt.

Praktiskt engagemang i vardagen

Camilla Skrifvars-Koskinen som är projektkoordinator på Finska Missionssällskapet i Österbotten berättar att man startat tre nya missionssatsningar de senaste åren. Tanken är att med nya grepp ska kunna inspirera nya målgrupper. Av de tre koncepten Global aktion, Mission och motion och Framtid och hopp är det sistnämnda riktat till en äldre målgrupp inom församlingen. Man vill också inspirera folk att på nya sätt engagera sig praktiskt i mission i vardagen.

– Vi delar ut en Framtid och hopp-lapp på brunchen som man kan sätta på kylskåpet med olika små praktiska uppmaningar på vad man kan göra i vardagen för missionen. Jag tycker också det är intressant att se vad som passar i olika församlingar. Jag har världens bästa jobb. Det är inte alla som får vara ute och vandra och gå bruncher i jobbet, skrattar Camilla.

Framtid och hopp-brunchen är den tredje som Missionssällskapet och Pedersöre församling ordnar tillsammans. Många missionsintresserade damer är på plats, men kallelsen har också gått ut till Marthorna i kommunen samt till församlingens mamma-barn-grupp och till dagklubbsmammorna.

Diakoni och mission går hand i hand

Från församlingens sida är diakonissa Åsa Eklund med och planerar brunchen tillsammans med Camilla.

– I Pedersöre församling kombinerar vi diakoni och mission, och jag tycker det är toppen att vi kan samarbeta lokalt här med Missionssällskapet. Jag tycker om det här nya greppet på missionsarbetet och personligen gillar jag att vi idag förenas med kvinnorna i Senegal och får möjlighet att ta del av deras berättelse. Jag behöver deras berättelse för att orka bättre i mitt kristna liv, förklarar Åsa Eklund.

Nya insikter

Pedersöre församling är en församling som traditionellt värnat om missionen, och en av kvinnorna på är plats är Ulla-Brita Eklund från Pedersöre som är engagerad i Missionsstugan. För Ulla-Brita var det här däremot första gången hon gick på en missionsbrunch och tyckte det här var ett trevligt evenemang för en lördagsförmiddag där man samtidigt lärde sig mycket nytt.

– Man lär sig mycket om olika kulturer genom att lyssna på andras berättelser. Jag tycker att det är viktigt att kvinnor träffas på det här sättet och att det är trevligt att det kan vara en samlingsplats för kvinnor från olika sammanhang, säger Ulla-Brita.

En kravlös gemenskap

En annan förstagångsbesökare på Framtid och hopp-brunchen är Susanne Lillqvist från Jakobstad som såg en annons om evenemanget och blev inbjuden av en väninna till kvinnobrunchen.

– Jag har varit på kvinnobruncher tidigare och det är skönt att komma iväg en stund, äta gott samt träffa olika kvinnor i en kravlös gemenskap. Jag tyckte det var ett intressant föredrag och har mycket att fundera vidare på. I mitt jobb som hälsovårdare på barnrådgivningen i Jakobstad träffar jag många utländska kvinnor och borde lära mig mer om deras liv och kultur, säger Susanne med ett leende på läpparna.

Text: Eva Gädda
Foto: Julia Lindén

Läs mera om Framtid och Hopp