Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till sidfot

Från askonsdagen fram till påsk: Fasteinsamling för kyrkor som verkar mitt i konflikter

Peshawar stift bygger upp interreligiös dialog och fred genom socialarbete och via kyrkans skolor och sjukhus
Peshawar stift bygger upp interreligiös dialog och fred genom socialarbete och via kyrkans skolor och sjukhus

“Nej, detta är den fasta jag vill se: Dela ditt bröd med den hungrige, ge hemlösa stackare husrum, ser du en naken så klä honom, vänd inte dina egna ryggen.” (Jes. 58: 6-7)

Fastetiden inleds på askonsdagen och räcker fram till påsken. Fastetiden är en tid för stillhet och eftertanke. Finska Missionssällskapet kallar till fasta och bön för människor som lever mitt i våld och konflikter. Genom fasteinsamlingen kallar sällskapet också till understöd för kyrkor som verkar för försoning och hopp i konfliktfyllda områden.

Solidaritet med Pakistan

Söndagen den 22.9.2013 detonerade två självmordsbombare sprängladdningar mitt bland gudstjänstdeltagarna i All Saints Church i Peshawar i Pakistan. 80 människor miste livet, 120 skadades.

Finska Missionssällskapets utsända, Jenni Haunia, som jobbar på det kristna sjukhuset i Tank, skrev så här i sitt rundbrev i oktober:

“Sjukhusets personal kände flera av de omkomna. Alla var chockade. Under de följande tre dagarna höll vi sjukhuset stängt och sörjde tillsammans. Varje dag ordnades bönestunder i kyrkan. Här på sjukhuset lever kristna och muslimer i fredligt samförstånd.

Men att vara kristen i detta land är inte lätt. Bara två procent av Pakistans invånare är kristna. De blir ofta diskriminerade då de söker jobb och studieplatser. De får uppleva andligt våld och förtryck på grund av sin tro.

Vi kristna har sinsemellan funderat på det som hände och kommit fram till att vi inte kan, eller behöver, känna hat, rädsla eller bitterhet. Tack för att ni i förbön kommer ihåg Pakistan, alla kristna här, Peshawar stift och kyrkans anställda.”

Kyrkan driver fredsarbete

Finska Missionssällskapet samarbetspart i Pakistan, Peshawar stift, har stött de som drabbades av höstens bombdåd, både materiellt och andligt. Kyrkans nödhjälpsgrupper gör fortfarande hembesök till de som skadades för att erbjuda medicinsk hjälp och själavård.

På julafton ordnade guvernören i provinsen Khyber Paktunkwa en julfest i sin tjänstebostad. Kyrkan ansåg att den här festen var ett uppmuntrande och hoppingivande exempel på fred. Evenemanget var ett erkännande för den kristna minoriteten, för kyrkans goda arbete i samhället samt för kyrkans fredsfrämjande arbete mellan olika religioner.

Det här erkännandet har dock krävt långvarigt och hårt arbete. Grunden till kyrkans goda anseende är bland annat de kristna sjukhusen, skolorna och annat socialarbete, som tjänar alla utan att göra skillnad på folk eller diskriminera någon grupp. Peshawar stift är också en föregångare i den interreligiösa dialogen. Stiftet ordnar konferenser och olika evenemang där representanter från olika religioner träffas och lär sig av varandra.

Delta i fasteinsamlingen

Vi kallar dig att delta i fastan och be för de medmänniskor som lever mitt i olika konflikter. Samtidigt kan du stöda olika kyrkor som verkar i oroliga samhällen.

Det går att delta i fasteinsamlingen genom att göra en inbetalning till IBAN: FI38 8000 1400 1611 30, BIC: DABAFIHH. Skriv F2014 i meddelandefönstret. Tack för din gåva!

 

 

 

som betjänar alla oavsett religion. Det kristna sjukhuset i Tank har tack vare sitt långsiktiga arbete blivit en uppskattad aktör i gränsprovinsen mellan Pakistan och Afghanistan
som betjänar alla oavsett religion. Det kristna sjukhuset i Tank har tack vare sitt långsiktiga arbete blivit en uppskattad aktör i gränsprovinsen mellan Pakistan och Afghanistan