Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till sidfot

Funktionshindrade demonstrerade för sina rättigheter i Kathmandu

Kvinnan i förgrunden har fått yrkesutbildning av Forward Looking och driver nu en skönhetssalong. Foto: Maria Westerling
Kvinnan i förgrunden har fått yrkesutbildning av Forward Looking och driver nu en skönhetssalong. Foto: Maria Westerling

Den 3 december uppmärksammades den internationella dagen för funktionshindrade i Kathmandu. De organisationer som arbetar bland funktionshindrade ordnade en fredlig demonstration i området kring Basantapur.

Finska Missionssällskapets samarbetsorganisation Forward Looking deltog i marschen. Demonstrationståget gick till Brikutimandap, ett mässcentrum där ett gemensamt program hölls utomhus.

Regeringen uppvaktade

Cirka tusen personer samlades till mötet, både unga och gamla och personer med olika funktionshinder. Organisationernas representanter var också med.

Nepals minister för kvinnor, barn och social välfärd, Badri Prasad Neupane, delade ut diplom till personer som engagerat sig för de funktionshindrades väl.

Stödåtgärder

I år betonades behovet att ett samhälle som inkluderar alla folk och som är tillgänglig för alla.

Den nepalesiska staten har vidtagit vissa åtgärder för att nå målet – ett månatligt stöd på tusen rupies utbetalas månatligen till funktionshindrade, vilket motsvarar knappt 10 euro.

Utjämningen 2012 stödde utstötta och diskriminerade folkgrupper i Nepal: funktionshindrade, daliter och etniska minoriteter. Det finns cirka tre miljoner funktionshindrade i Nepal.

Finska Missionssällskapets samarbetspart Forward Looking driver påverkansarbete för att förändra inställningarna till funktionshinder i Nepal och förbättra de funktionshindrades ställning. Organisationen erbjuder grund- och yrkesutbildning i Kathmandu och i tiotals skolor runt om i landet. Verksamheten stöds också genom fadderprogram.

Maria Westerling/Joanna Lindén-Montes