Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till sidfot

Gambias evangelisk-lutherska kyrka fick sina första präster

De nya prästerna  och äkta paret Samuel S. Thomas och Fatima Bass  Thomas. Foto: Gambias evangelisk-lutherska kyrka.
De nya prästerna  och äkta paret Samuel S. Thomas och Fatima Bass  Thomas. Foto: Gambias evangelisk-lutherska kyrka.

Gambias evangelisk-lutherska kyrka fick sina första präster vid en prästvigning söndagen den 25 november 2012. Senegals lutherska kyrkas president Abdou Thiam förrättade prästvigningen.

Det äkta paret Fatima Bass Thomas och Samuel S. Thomas prästvigdes vid ceremonin. Thiam assisterades av präster från sin egen kyrka samt pastor Dirk Stadtlander från Evangelical Lutheran Church in America, ELCA och Tor-Erik Store, Finska Missionssällskapets regionchef i Väst-Afrika.

Paret har studerat fyra år vid Lutheran Theological College i Makumira, Tanzania, med stipendiestöd från bland annat Lutherska Världsförbundet. Fatima är ursprungligen lärare och Samuel är utbildad agronom.

Medan Fatima och Samuel har studerat i Tanzania, har Senegals lutherska kyrka sänt bl.a. pastor Moussa Marone till Gambia för att fira nattvard med församlingsborna och stått till tjänst med dopförrättningar.

Ett resultat av den afrikanska missionen

Den högtidliga akten hölls i Brikama på den katolska skolan Mary School. I mässan deltog cirka 300 personer. Den förra presidenten i Senegals lutherska kyrka, Pierre Sène, berättade inför prästvigningen att högtiden som nu firas är slutet på en lång process.

Lutherdomen kom ursprungligen till Gambia genom en luthersk kyrka i Nigeria som sände ut missionärer. Småningom började lutheranerna i Gambia söka kontakt med Senegals lutherska kyrka. Pierre Sène sade i ett tidigt skede att han är ordningens man och att han inte vill att någon kyrkoledare skall vakna en morgon och börja kalla sig pastor. “Era blivande pastorer måste få teologisk utbildning”, framhöll Pierre Sène.

Bygger upp kyrkan

De nya pastorerna kan nu börja bygga upp församlingsarbetet i Gambia. Det finns cirka 1500 döpta medlemmar i kyrkan och viljan att evangelisera är mycket stor. Medlemmarna har också nöd för Casamance i södra Senegal, och för grannlandet i söder Guinea Bissau. Trots att Gambia och Senegal har olika officiella språk, engelska och franska, är släktskapsbanden starka och de lokala språken förenar dem alla.

Ekumeniskt samarbete

Vid prästvigningen fanns typiska afrikanska inslag. Abdou Thiam uppmanade de assisterande prästerna att ge de nyvigda prästerna en helig kyss. Presidenten klev själv ner från podiet och dansade framför den senegalesiska kören på afrikanskt vis. Den gesten förstod både prästfruar, församlingsmedlemmar och släktingar och snabbt fylldes platsen framför podiet av sjungande och dansande människor. Vid handpåläggningen uppmanades alla präster och evangelister att delta och be på sitt eget språk. Lutheraner, metodister, pingstvänner bad brinnande böner på engelska, franska, wolof, serere, tungotal och tyst på svenska.

I ett samtal efter mässan med Tor-Erik Store och den lokala pingstpastorn i Brikama berättade han att det finns ett gott ekumeniskt samarbete i Gambia. “Vi är så få kristna i det här landet och trycket från Islam är så starkt att vi behöver varandras stöd och uppmuntran. Vi har inte råd att fråga från vilken kyrka kommer du, utan vi är ett i Kristus. Jag hoppas att Fatima och Samuel snabbt skall finna sin plats i vår gemenskap.”

Gambias evangelisk lutherska kyrka kan nu söka sin plats i den lutherska kyrkogemenskapen. Ett villkor för att bli medlem i Lutherska Världsförbundet är att kyrkan har egna präster och det villkoret uppfylls nu äntligen i Gambia.

Text: Tor-Erik Store

Regionchef för Finska Missionssällskapet i Väst-Afrika

De nyvigda prästerna Samuel och Fatima knäböjer vid festplatsens altare. Foto: Gambias evangelisk-lutherska kyrka.
De nyvigda prästerna Samuel och Fatima knäböjer vid festplatsens altare. Foto: Gambias evangelisk-lutherska kyrka.