Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till sidfot

Human åldringsvård för judar och araber under samma tak

Den ungerskfödda Zahava Rum sitter med en docka i famnen. Hon älskar handarbeten, dockor och barn. Sin egen son var hon tvungen att lämna ifrån sig hos bekanta, då nazisterna förde henne till ett arbetsläger. Zahava överlevde, men fick aldrig reda på sonens öde. Detta sysselsätter hennes tankar ännu i dag. En annan av Ebenezerhemmets åldringar försöker komma till rätta med de fysiska skador som hon fått på koncentrationslägret.

Anna-Liisa Alkahe har ljusa minnen. Hon, en finländsk missionär, gifte sig med den judiska Josef. Eftersom Anna-Liisa inte var judisk, kunde paret inte gifta sig officiellt i Israel. Anna-Liisa ville inte omvända sig till judendomen, eftersom Josef var messiansk kristen. Advokaten hittade en lösning. Paret sände fullmakter till Mexico, där två män representerade Anna-Liisa och Josef, varefter domaren förrättade en officiell vigsel! Nu bor Anna-Liisa i Ebenezer, i sitt eget stiliga rum. Josef har avlidit.

Invånarna i Ebenezer kommer från olika kulturer och olika bakgrunder. I hemmet talas fem huvudspråk: hebreiska, arabiska, engelska, ryska och tyska. Var och en accepteras sådan hon eller han är, med sina bördor och glädjeämnen.

Ebenezer – hjälpens sten

Ebenezerhemmet byggdes ursprungligen för messianska judar och är ett resultat av internationellt samarbete. Den 7. maj firar detta första kristna åldringshem i Israel 30 år. Gäster och vänner kommer från olika håll i världen till jubileet.

Ebenezer öppnades i början av år 1976 och invigdes av pastor Harcourt Samuel, dåvarande ordförande  för de hebreiska kristnas förbund (Messianic Jewish Alliance).

Pastor Harcourt Samuel gav hemmet ett bibliskt namn enligt 1 Samuelsboken  7:12. ”Och Samuel lät resa en sten mellan Mispa och Shen och kallade den Even Haeser. Han sade: Ända hit hjälpte oss Herren.”

Rum för både judar och araber

Det norska missionärsparet Magne och Cecilia Solheim har varit centrala figurer i Ebenezerhemmets historia. De arbetade bland judar i Rumänien på 1940-talet och grundade en stor församling. Då landet blev en kommunistisk stat, förvisades Solheims år 1949 och flyttade till Israel.

Det kommunistiska Rumänien tillät judar flytta till Israel i slutet av 1940- och början av 1950-talet. Då de kom till Haifa, mötte Solheims dem i hamnen! En del av dessa judar bildade en församling, som med stöd från Norska Israel-missionen byggde den messianska Eliaskyrkan i Haifa. Kyrkan kallades messiansk, eftersom de som samlades där trodde på Jesus. Den nuvarande prästen är israelisk arab.

Redan år 1972 bad Norska Israel-missionen Finska Missionssällskapet komma med i planeringen av ett hem för åldringar som hade upplevt holokaust. Vid samma tid hade Finska Missionssällskapet grundat en kommitté för arbetet bland judar och muslimer. Frågan var hur man kunde betjäna båda folkgrupperna samtidigt.

Bredvid kyrkan byggdes Ebenezerhemmet. Snart flyttade också kristna från andra delar av Israel in, både judar, och personer som var gifta med judar. Sedan kom araber till hemmet. Nu firar både messianska judar och kristna araber sin ålderdom under samma tak.

Vård med kvalitet

I Ebenezerhemmet förmedlas kristen kärlek på ett mycket personligt sätt. Åldringsvården förutsätter att personalen känner till åldringarna, vet vad de har upplevt samt högaktar deras åsikter och erfarenhet.

Volontärerna, som har kommit från många olika länder, har haft en viktig roll i Ebenezer. Hemmet har i sin tur erbjudit volontärerna en möjlighet att bli bekanta med människor som berikar alla som vill lyssna till dem. En av volontärerna är handikappskötaren Erja Säde.

”Jag arbetade ett år som volontär på Ebenezer. Vi fick bostad, mat och en liten fickpeng från huset. Då jag återvände till Finland gick jag Finska Missionssällskapets missionskurs och rester tillbaka till Haifa som missionär.”

Erja är också utbildad textilartesan. Hon inte bara vårdade åldringarna utan instruerade dem också i olika hantverk: papier-maché, mosaik- och filtarbeten, tillverkning av väggtextilier och pannlappar.

Ebenezer drivs med donationer

Hemmets första föreståndare var FMS-missionären Jouko Kokkonen. Efter honom har föreståndarna kommit turvis från Norge och Finland.

Den nuvarande föreståndaren Johnny Khouri är den första israelen och arab till sin bakgrund. Numera är hela personalen lokal och till största delen volontärer. Verksamheten finansieras främst genom donationer från olika håll i världen.

Ebenezerhemmets 30 platser är nästan alltid besatta. I trevåningshusets nedersta våning sköter man åldringar som behöver hjälp med bl.a. bespisning, motion, läkarbesök, hygien etc.

För närvarande är FMS-missionären speciallärare Pirkko Pentikäinen delvis engagerad i Ebenezer,  delvis i Eliaskyrkan i Haifa.

Ann-Christine Marttinen