Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till sidfot

Hundratals unga får examen med stöd av sina finländska faddrar

Massajflickorna Loika Maredio
Massajflickorna Loika Maredio

Våren är examensfesternas tid. Finska Missionssällskapets faddrar ger hundratals barn och unga möjlighet att få yrkesexamen i utvecklingsländer. Fadderstödet hjälper de unga att bli självförsörjande.

Varje år utexamineras cirka 400 fadderbarn i olika delar av världen med stöd av Finska Missionssällskapets faddrar. De tar sin examen vid gymnasium eller yrkesskolor. Tusentals unga som fått fadderstöd har redan placerat sig i arbetslivet och bidrar nu med sitt kunnande i samhället.

– Utan fadderprogrammed skulle jag ha hamnat på gatan, säger den före detta faddereleven Samuel Nigusu från Etiopien, som deltar i sommarens missionsfest i Esbo.

Nigusu är ingenjör och leder ett av Mekane Yesus-kyrkans aktivitetscenter för föräldralösa barn. I Etiopien finns det över en miljon barn och unga som blivit helt eller delvis föräldralösa på grund av aids. Utan utomstående hjälp kan de inte skaffa utbildning och ett yrke.

Finska Missionssällskapet hjälper där behoven är som störst och där ingen annan hjälper. År 2012 startade ett nytt fadderprogram i bland massajflickor i Tanzania. I år blir de första ungdomar färdiga med sin yrkesutbildning. Upendo Mwendi är en av dem som snart blir sömmerska.

– Efter att jag blivit färdig vill jag ha ett eget litet hus där jag kan sy och sälja kläder, planerar Mwendi.

Utbildning betyder inte bara en möjlighet till ett yrke och självständig försörjning. Finska Missionssällskapets fadderbarn berättar hur hela familjers hela värld förändras när de finner ett sätt att bryta fattigdomscirkeln.

– Finska Missionssällskapets faddrar har stött barnens skolgång i närmare 30 år och just nu går över 4000 fadderbarn i skola med stöd av finska faddrar, berättar Maarit Mäenpää, koordinator för Finska Missionssällskapets fadderarbete.

– Grunden för ett framgångsrikt fadderarbete är uthållighet och att lita på de lokala samarbetspartnernas expertis.

Bli fadder: http://www.finskamissionssallskapet.fi/fadderbarn