Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till sidfot

I Etiopien ger kyrkans varje medarbetare aidsupplysning

Kollekten söndagen den 19 november går till hälsovårdsarbetet i Etiopien och Pakistan.

Den 10 oktober 2006 haglade frågorna över läraren Tesfaye Negash i den lilla staden Dekka i västra Etiopien. Trots hällande regn hade lokala ledare samlats i stora skaror i en skolsal för att höra hur hi-viruset sprids och om det finns något man kan göra åt saken.

Mekane Yesuskyrkan i Etiopien, som har över fyra miljoner medlemmar, gjorde redan för sex år sedan ett principbeslut att kampen mot aids gäller allt kyrkligt arbete. Målsättningen är överväldigande: att utbilda var och en av kyrkans 1515 präster, 1788 evangelister och 320 000 frivilliga medarbetare till aidsupplysare. Man satsar också på attitydfostran: hur man bemöter dem som har insjuknat och dem som har blivit föräldralösa på grund av aids.

Detta är det arbete som kollekten söndagen den 19 november uppbärs till i Finlands lutherska kyrkor. Medlen kanaliseras via Finska Missionssällskapet. En del av intäkterna går också till grundrenoveringen av Mekane Yesuskyrkans sjukhus i Aira

”Hit kan vi tryggt hämta våra kvinnor.”

Det andra kollektmålet den 19 november är kyrkans sjukhus i Pakistan. Sjukhuset i Bannu ligger i Pakistans nordvästra gränsprovins, nära gränsen mot Afghanistan. Pennell Memorial Hospital, grundades redan år 1892 av den legendariska brittiska missionsläkaren Theodore Pennell. Iklädd den lokala pathanstammens dräkt rörde han sig ensam på områden dit hans landsmän, ett regimente av kolonialmaktens soldater, inte kunde ta sig utan häftiga strider.

Ännu hundra år efter Pennell är staden Bannu med omnejd mycket konservativ och fattig och erbjuder få hälsotjänster för kvinnor och barn. Pennell sjukhus är nu i kyrkans regi och satsar speciellt på denna målgrupp. Sjukhuset har fått nya byggnader och bedriver öppen hälsovård på den kringliggande landsbygden. Den lokala befolkningen uppskattar sjukhusets arbete.

”Hit kan vi tryggt hämta våra kvinnor. De blir behandlade med respekt”, säger pathanmännen.

Också kliniken i Risalpur, ca 60 km från provinsens huvudstad Peshawar, erbjuder hälsovårdstjänster för kvinnor och barn, samt ger mödrarådgivning och hälsofostran åt den lokala befolkningen. Kliniken sköter också skolhälsovården i kyrkans tre närliggande skolor.

Finska staten har stött arbetet i dessa sjukhus i Etiopien och Pakistan via Finska Missionssällskapet.

Kollekt som textmeddelande

Söndagen den 19 november kan man ge kollekt också per mobiltelefon om man inte råkar ha kontanter i plånboken: 5 euro genom att skriva KOLLEKT5, eller 10 euro och genom att skriva KOLLEKT10 i textmeddelandefönstret och sända meddelandet till nummer 16579. Tjänsten fungerar med Sonera, Elisa, DNA, Saunalahti och Tele Finland.

Ann-Christine Marttinen