Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till sidfot

“Jag får föra de svagas talan”

Hur ser en typisk arbetsvecka ut för Tesfaye Nigusu (35), som jobbar som Finska Missionssällskapets koordinator för utvecklingssamarbetet i Etiopien? Tesfaye berättar i ord och bild om en vanlig arbetsvecka. 

Ayelech Hassen berättar hur biogasspisen underlättat hennes liv.

 Jag kommer från Dessie, som ligger i den norra delen av Etiopien. Min första examen tog jag i sociologi vid universitetet i Gondar. 

Jag jobbade i sju år med olika uppgifter inom Etiopiens evangeliska kyrka Mekane Yesus. Bland annat arbetade jag som fritidsledare vid Dessie verksamhetscenter för barn som blivit föräldralösa på grund av aids.  

Sedan påbörjade jag magisterstudier i internationell utveckling vid Jyväskylä universitet som Pirkkala församlings stipendiat. Mitt arbete som Missionssällskapets koordinator för utvecklingssamarbetet i Etiopien inledde jag i januari 2019.  

Under en typisk arbetsvecka besöker jag våra samarbetspartner på våra verksamhetsområden, vi diskuterar vårt arbete och hur det framskrider. Jag älskar den här delen av mitt jobb, för den ger en möjlighet att förstå våra partners utmaningar och möjligheter. 

Projektteamet och en kvinnogrupp diskuterar kvinnornas situation.

Under arbetsresorna kan jag också samtala med de människor som gagnas av vårt arbete. Att möta dem ger mycket energi. Jag får höra direkt från de berörda hur deras liv påverkats positivt genom våra projekt. 

Fungerar bevattningskanalen? I Legehida hjälper man odlare att få bättre skördar.

I jobbet som sakkunnig inom utvecklingssamarbete ingår också mycket kontorsjobb. Jag går igenom förslag och anteckningar från våra samarbetsorganisationer och ger respons till dem. Det blir också en del gemensamma förhandlingar. 

Finska Missionssällskapet är medlem i kyrkornas internationella hjälpnätverk, ACT-alliansen, och jag deltar som vår representant i deras möten. Dessa sammankomster är viktiga eftersom man på mötena kan lära sig av varandra och samarbeta kring olika teman. 

Jag älskar mitt jobb, detta är vad jag alltid har velat göra. Jag ser hur utvecklingssamarbetet skapar möjligheter för unga, kvinnor, jordbrukare, funktionshindrade och andra diskriminerade människor. Jag får föra deras talan.  

Tesfaye Nigusu

TEXT Tesfaye Nigusu
ÖVERSÄTTNING Ann-Kristin Åvall 

***Stöds av Finlands utvecklingssamarbete***

Artikeln har ingått i tidningen Mission, som är gratis och kan beställas här.