Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till sidfot

Jubileumsårets reflex ger trygghet i vintermörkret och hjälper världens barn

De vackraste julsångerna sjungs i år för 50:e gången. För att uppmärksamma jubileumsåret lanserar Missionssällskapet en reflex med symbolerna tro, hopp och kärlek. Vinsten från försäljningen går till utbildning, hälsa och trygghet för världens barn.

De vackraste julsångerna sjungs för 50:e gången. Jubileumsåret till ära säljer Finska Missionssällskapet en ny reflex, vars försäljningsvinst går till arbetet för att hjälpa världens barn. Foto: Joanna Lindén-Montes

”Vi funderade länge på ett bra sätt att fira De vackraste julsångernas jubileumsår och samtidigt samla in pengar till vår kampanj. Vi ville erbjuda något som skulle vara till både glädje och nytta”, berättar Missionssällskapets kommunikationschef Laura Häkli.

Reflexer behöver man alltid under den mörka årstiden – i själv verket behöver man flera, så att man kan fästa en reflex vid varje familjemedlems väska, ryggsäck, jackärm eller dragkedja.

Till reflexdesigner valdes Iiro Törmä, grafisk planerare, som för närvarande bedriver magisterstudier i formgivning vid Aalto-universitetet. Törmä har i mer än 20 år arbetat med visuell kommunikation, men reflexen var en ny utmaning för honom: hans första formgivningsarbete som gick hela vägen fram till produktion.

Iiro Törmä, bosatt i Melbourne i Australien, håller på och bygger en verkstad i en hölada. Arbetsbordet av återvunnet trä är nästan klart.

Störst av dem är kärleken

Törmä svarar på videosamtalet i Melbourne, Australien, dit han flyttat just på grund av kärleken. Vår reflex för den finska vintern är alltså planerad på andra sidan jordklotet, där det inte finns vare sig snö eller kyla.

Missionssällskapet önskade en smyckeliknande reflex med flera delar. Under arbetsprocessen lyftes flera vilda idéer fram, alltifrån en mjuk jordglob av reflekterande tråd till glittrande pärlarbeten.

”Jag hade en speciell idé i bakhuvudet ganska länge. Just de här symbolerna kändes meningsfulla”, berättar Törmä.

Reflexen är inspirerad av Bibelns korinterbrev om tro, hopp och kärlek, av vilka kärleken är störst. Samma bibelställe har också gett inspiration till Missionssällskapets slogan.

Under arbetets gång har Törmä hunnit presentera sin plan för sina kollegor, som alla varit positivt inställda oberoende av om de hört till kyrkan eller inte.

Ett inköp hjälper

Reflexen är speciell också på det sättet, att vinsten från försäljningen används till Missionssällskapets verksamhet för barn. Den som köper en reflex bidrar till utbildning, hälsa och trygghet för världens barn.

Den mjuka reflexen är tillverkad av inhemska Saintex Oy och kan köpas i Missionssällskapets nätbutik Basaren. Församlingarna kan beställa reflexer till försäljning.

”Vi hoppas att församlingarna säljer reflexen i samband med alla tänkbara evenemang under hösten och vintern. Reflexen passar till försäljning vid till exempel missionsluncher, julbasarer, församlingarnas egna tillställningar och förstås i samband med De vackraste julsångerna”, tipsar Hanna Kalanne, chef för medelsanskaffningen vid Finska Missionssällskapet.

Reflexen säljs i Missionssällskapets nätbutik och under församlingarnas evenemang.

Visste du, att…

  • Reflexen är en finsk uppfinning. Idén till den fick jordbrukaren Arvi Lehti vid 1940–50-talsskiftet då han ville att hans häst och kärra skulle synas bättre i mörkret.
  • Den första reflexen för fotgängare tillverkades av två fordonsreflexer som limmades ihop.
  • Reflexen är mest känd i de nordiska länderna. På andra håll i världen används reflexer inte särskilt mycket även om de vore nyttiga i mörker.

Pressbilder: https://bit.ly/3rAxNmD