Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till sidfot

Julsånger världen runt

De vackraste julsångerna har åter ljudit i Finlands kyrkor under adventstiden och hör till de mest populära evenemangen i församlingarna mellan advent och trettondag. De allra flesta lutherska församlingar i Finland deltar i dessa tillfällen.

Traditionen lancerades för över trettio år sedan av Finska Missionssällskapet. I vår oroliga värld, mitt under julruschen har människor behov av att bli stilla inför julens budskap.

Finska Missionssällskapet har i år låtit trycka 690 000 finska och 60 000 svenska sånghäften. De har sänts till församlingar, ambassade, finska kolonioer och firmor på olika håll i världen.

Julsång i Strasbourg

Adventstiden i Strasbourg öppnades med en finländsk sångstund i Saint Pierre-le-Jeune kyrka den första december. Ett sjuttiotal finländare hade samlats i den stämningsfulla kyrkan. Evenemanget leddes av pastor Marjo Kallioniemi, präst för utlandsfinländarna i Frankrike. Predikan hölls var biskop Wille Riekkinen. Ungdomskören Kannelkellot från Helsingfors medverkade. Efter evenemanget bjöd ambassadör Irma Ertman på julmiddag.

Sånger på mobil

Sångerna hörs inte bara i kyrkor och hem på olika håll i världen, utan också i bussar, spårvagnar, butiker och på caféer, överallt där gamla och unga talar i telefon. Fr.o.m. december varje år har man kunnat beställa en ny ringsignal till mobilen och samtidigt stöda missionsarbetet med två eller tre euro.

Ann-Christine Marttinen