Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till sidfot

Konflikten påverkar de svagaste grupperna i Israel

Vanhus Ebenezer-kodissa, Haifa, Israel Kuva: Jarmo Kulonen

De israeliska myndigheterna rapporterade förra veckan att en thailändsk gästarbetare har dödats i de senaste veckornas våldsamheter.

Gästarbetaren befann sig i södra Israel på en moshav, ett gemensamt jordbruk vid namn Netiv Ha Asara och dog i en raketattack från Gaza. Narakorn Kittiyangkul var en 36-årig man som jobbat i israel i endast en månad. Han skadades allvarligt när han arbetade i ett växthus under attacken och han avled på väg till sjukhuset.

Netiv Ha Asara är beläget på en 40 kilometers remsa från Gaza mot Israel. Det gemensamma jordbruket är ett av de jordbruk där Finska Missionssällskapet stöder thailändska gästarbetare.

Inga bombskydd

Finska Missionssällskapets koordinator för verksamheten bland thailändarna, Tanaporn Pokhavibul, berättar att våldsamheterna de senaste veckorna har väckt rädsla och oro bland de thailändska arbetstagarna. Prawit Amor är 27 år och har bara varit i Israel i cirka en månad. “Mina arbetskamrater säger att vi kommer att dö om raketer skjuts hitåt medan vi arbetar. Vi arbetar på en åker och här finns inga bombskydd”, säger Amor.

Även 24-åriga Apichart Wichian anlände till Israel först denna vår. “Varje dag är jag rädd för vad som kommer att hända mig här, och min familj är också orolig för mig.” Den thailändska ambassaden i Israel har uppmanat thailändska arbetstagare att lämna de jordbruk i södra Israel som befinner sig nära gränsen till Gaza. Men trots rädslan tänker Wichian fortsätta att jobba på jordbruket. “Jag ville resa hem men min kusin som också jobbar här uppmuntrade mig till att stanna och stå ut med situationen”, säger han.

I Israel finns det över tjugotusen arbetstagare som kommit från Thailand, och de jobbar främst inom jordbruket. De pratar ofta väldigt lite engelska och hebreiska och kan inte försvara sina rättigheter. Finska Missionssällskapet finns med som stöd när gästarbetarna är i kontakt med sina arbetsgivare och myndigheterna. Finska Missionssällskapet erbjuder också andligt stöd och diakoniarbete bland de thailändska arbetstagarna.

Finska Missionssällskapet ger 50 000 euro i nödhjälp till Gaza