Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till sidfot

Konstutställning i samarbete med Åbo svenska församling stöder människorättsarbetet i Kambodja

Målningen "Fireman"
Målningen "Fireman"

Pernilla Björk vill ge plats för det genuint mänskliga i sin konstutställning ”Var människa” som invigs den 11 november i Åbo svenska församlings utrymmen. Alla intäkter från utställningen kanaliseras till Finska Missionssällskapets utjämningsinsamling 2013 i kampen mot fattigdom och människohandel.

27-åriga Pernilla Björk har många järn i elden: den här hösten har hon gått Finska Missionssällskapets preliminärutbildning i mission vid sidan av sina studier i diakoni. Hennes utställning fungerar även som slutarbete för preliminärutbildningen.

– Jag har planerat utställningen i snart 6 månader. När jag skulle göra ett slutarbete för Finska Missionssällskapets tänkte jag att jag kunde kombinera uppgiften med min utställning, förklarar Björk.

Återanvänt material

Utställningen ”Var människa” består av ett 20-tal akrylmålningar med inslag av collageteknik.

– Materialet som använts är till stor del återanvänt, endast själva färgen är nyinköpt. Ramar, målarduk och andra tillbehör består också av återanvänt material.

Det här är första gången som Pernilla ställer ut sina akrylmålningar.

– Konst och målning har varit en hobby sen unga år och speciellt akrylmålning, som jag kom i kontakt med genom en arbiskurs då jag var 18 år. Min mammas intresse för målande och konst har bidrag mycket till mitt eget engagemang.

Att bara vara

Pernilla har växt upp i Larsmo och är just nu inne på slutrakan av sina studier i Åbo. I december utexamineras hon som socionom i Åbo, med inriktning på diakonalt arbete.

– Idéen till utställningen fick jag under en promenad i naturen då det slog mig att det viktigaste och största vi människor kan göra är att vara just människor. Den här utställningen vill ge en uppmaning om att hylla det mänskliga i en värld där det genuint humana ifrågasätts, oftast problematiseras och ibland motarbetas. Genom färger och strukturer undersöker jag vad det innebär att vara människa med alla begränsningar och möjligheter det ger.

Alla intäkter till Kambodja

Alla intäkter från utställningen går till FMS arbete i Kambodja och nätverket Chab Dai som arbetar för att stoppa människohandeln i området och hjälpa de som fallit offer.

– Jag fick själv välja till vilket ändamål intäkterna skulle gå och människohandel är något av det mest omänskliga som finns. Senare fick jag veta att Utjämningen 2013 har samma ändamål och det är ju mycket passande, säger Pernilla Björk.

Godhet och skönhet i samverkan

Laura Hellsten, missions- och kultursekreterare vid Åbo svenska församling, säger att Åbo svenska församling sedan 2011 bjudit in unga, okända konstnärer för att ge dem möjlighet att ställa ut sina verk till förmån för välgörande ändamål.  Hittills har man ordnat två utställningar per år.

– Syftet med utställningsverksamheten är att föra in godhet och skönhet i människors vardag och göra människor medvetna om hur de kan bidra för att göra världen en mera rättvis plats att bo på. På det här sättet vill vi föra fram hur godhet, skönhet och rättvisa kan samverka för och i Guds rike, säger Hellsten.

Vernissage den 11 november

Utställningen öppnas den 11 november med vernissage klockan 14-16 i församlingshemmet Aurelias caféutrymmen och aula på Auragatan 18.

Åbo svenska församling dukar upp salladsbord och kaffeservering till tonerna av Candy Kendolls bestående av systrarna Laura och Minna Aalto. Klockan 18 fortsätter kvällen med farsdagskonserten ”Nordisk romantik”, liedkonsert med sopran Sofia Lindroos, Peter Achrén, bas och Thomas Lönnqvist, piano.

Intäkterna från serveringen och konsertens programblad går till Finska Missionssällskapets arbete i Kambodja. Målningarna är också till salu och alla intäkter går till sällskapets arbete.

Utställningen ”Var människa” pågår 11.11-6.12.2012. Utställningen kan ses varje onsdag klockan 13-15 och då församlingen ordnar evenemang i Aurelia.

 

Text: Joanna Lindén-Montes