Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till sidfot

Kristna som brobyggare för fred – ekumeniskt möte i Nepal

Deltagarna i det ekumeniska seminariet som hölls i Kathmandu 24-26.11.2013
Deltagarna i det ekumeniska seminariet som hölls i Kathmandu 24-26.11.2013

Frågor kring ekumenik och kristna som brobyggare för fred, sysselsatte föreläsare och kursdeltagare i Nepals huvudstad Kathmandu den 24-26.11.2013.

Cirka femtio pastorer och församlingsaktiva från olika kyrkor, närmast från Kathmandu, deltog i seminariet som ordnades av Kyrkornas Nationella Råd i Nepal (NCCN) i samarbete med Asiens kristna konferens (CCA).

Asiens kristna lever i korsdraget av många religioner. Samhälleliga orättvisor och kränkningar av människan som Guds skapelse är utmaningar som religiösa ledare i området måste anta. För att budskapet om en Gud, som i Kristus försonat världen med sig ska vara trovärdigt, bör kristna från olika samfund respektera  varandra och gemensamt ta ansvar för Guds skapelse.

Generalsekreteraren för Asiens kristna konferens (CCA), teol.dr. Ery Hutabarat (Indonesien) framhöll exemplets makt.

”Att hålla fred och  förlåta varann är något vi måste lära oss i den egna familjen. Och vidare, om vi inte kan förlåta våra kristna bröder och systrar, hur kan vi kalla oss Jesu lärjungar?”

Pastor Grace Moon från Korea framhöll att det kinesiska tecknet för ”fred” består av två tecken, ett för ”ris” och ett för ”mun”. När riset fördelas jämnt bibehålls fred mellan människor.

Samhällsansvar och respekt

Teol. dr Roger Gaikwad, som den 9 december tillträder posten som generalsekreteraren för Kyrkornas Nationella Råd i Indien, poängerade ansvaret för skapelsen, som Gud anförtrott människan.

I slutet av seminariet förband sig deltagarna att arbeta för försoning och att bemöta alla människor med respekt och värdighet, oberoende av status i samhället. Ytterligare kom de överens om att jobba för att få slut på barnäktenskap och för en organiserad avfallshantering. De två sistnämnda kan åtgärdas genom exemplets makt och genom påtryckningar hos beslutsfattare.

Asiens kristna konferens CCA är en ekumenisk takorganisation för hundra nationella kyrkor och 16 kyrkliga råd i tjugoen länder i Asien, med huvudkontor i Thailand. Organisationen grundades år 1956 i Indonesien.

Kyrkornas nationella råd i Nepal är medlem av Asiens kristna konferens och Finska Missionssällskapet stöder NCCN:s verksamhet i Nepal sedan flera år tillbaka.

Text: Maria Westerling, informatör i Nepal
Kathmandu 27.11.2013

arrangerat av Kyrkornas Nationella Råd i Nepal i samarbete med Asiens kristna konferens. Foto: Maria Westerling
arrangerat av Kyrkornas Nationella Råd i Nepal i samarbete med Asiens kristna konferens. Foto: Maria Westerling