Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till sidfot

Kvinnliga teologer från hela världen samlas i Helsingfors

Unikt initiativ. Den 8-10 juni samlas kyrkliga ledare och teologer från bland annat Indien, Afrika och Sydamerika i Helsingfors för att delta i den internationella, ekumeniska konferensen “Called to be Holy”. Evenemanget är det första i sitt slag i Finland.

På måndagen deltog de internationella gästerna i ett par diskussionstillfällen vid Finska Missionssällskapets huvudkvarter.

Pastor Priscilla Singh från Indien, rådgivare för Lutherska Världsförbundets arbete för kvinnor i kyrkan och samhället, poängterade hur viktigt det är att mission och utvecklingssamarbete går hand i hand:

– Finska Missionssällskapet har uppnått en bra balans mellan de två. Det här är mycket viktigt i länder där den lutherska kyrkan är i minoritetsposition.

Radioinslag från kvinnodagarna

De förenas i sång, bön, andakt, diskussioner och i bastun! Ett hundratal kvinnliga teologer från fem kontinenter är samlade i Helsingfors, bland dem Juanita Fagerholm-Urch från Finland och Mtata Tsitsedzashe fråb Zimbabwe, som pod.fi:s Hedvig Långbacka talade med. Lyssna här

Arrangörerna strävar efter att främja kvinnors möjligheter att tillsammans förändra samhället, kvinnors utbildningsmöjligheter och jämställdhet. Konferensen är ett utmärkt tillfälle för kvinnliga teologer och kyrkliga ledare att utbyta erfarenheter och skapa nätverk

-Kvinnorna har en viktig roll inom kyrkan, men deras röster hörs inte alltid, eftersom kyrkans ledare till största delen utgörs av män. Vi vill organisera den här konferensen så att kvinnliga teologer från Finland och olika delar av världen ska få möta varandra, skapa nätverk, lära sig av varandra och tillsammans fördjupa sig i Bibeln och förstärka sitt kall, berättar Tuula Sääksi, Finska Missionssällskapet.
Drygt 40 inbjudna gäster väntas delta i konferensen, som ordnas vid Kulturcentret Sofia i Helsingfors den 8-10 juni. Konferensen organiseras av Finska Missionssällskapet, Kristliga Föreningen av Unga Kvinnor och Kvinnliga Teologer rf. Temat anknyter till den evangelisk-lutherska kyrkans aktuella temaår “Helig” (2010–2012). Konferensen genomförs i huvudsak på engelska och kommer att tolkas på finska.

Internationella gäster:

*Gloria Rojas Vargas, Chiles lutherska kyrkas ledare, vigd till den chilenska lutherska kyrkans första kvinnopräst 1985.

*Guillermina Chaparro, ledare för Venezuelas lutherska kyrka.

*Pastor Priscilla Singh från Indien. Rådgivare för Lutherska Världsförbundets kommission för kvinnor i kyrkan och samhället.

*Loerose Mbise från Botswana, generalsekreterare för YWCA i Tanzania.

*Huynh Thi Thuy Van, vietnamesisk student vid teologiska institutet i Hongkong, sällskapets stipendiat.

* Pastor Nokokure Gaomas från Namibia, lärare vid teologiska semiariet Paulinum.

* Mimii Brown, teologie kandidat, Tanzania, ledare för kristen fostran i stiftet för Östra Victoriasjön.

*Alicia Lee, församlingsarbete och undervisning, Taiwans lutherska kyrka.

 

Kvinnoteologerna kommer också att medverka i missionsfesterna i Varkaus och Oravais.