Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till sidfot

Kyrkan i garaget behöver nya utrymme

Församlingen i Bucaramanga samlas varje söndag i prästens bilgarage. Men garagekyrkan fyller inte de krav som colombianska lagar kräver av allmänna utrymmen. Församlingen har nu fått två år på sig att göra något åt saken.

Bucaramanga är Colombias fjärde största stad. Den lutherska församlingen är liten och har bara ca 200 medlemmar, men dess sociala verksamhet är omfattande.
”Evangeliet konkretiseras alltid genom social tjänst”, säger pastor Israel Martinez, som arbetat hela sitt liv i Bucaramanga.

Församlingen har många predikoplatser . En av dem finns utanför staden i bostadsområdet Nueva Colombia. Där bor ca 800 familjer, av vilka merparten är interna flyktingar, som tvingats lämna sina hemtrakter på grund av politiskt våld.

Arbetscentret i Nueva Colombia serverar varje dag mat åt över 300 barn. Staten betalar för ingredienserna och församlingen har anställt tre kokerskor för uppdraget. En del av barnen får understöd för sin skolgång från finländska faddrar. I centret finns också ett litet apotek, som delar ut mediciner.

Varje vecka samlas folk till gudstjänst, söndagsskola och ungdomsträffar i centret. Kyrkan har förverkligat många sociala förbättringar på området. Kvinnorna i samhället är väldigt aktiva och har t.ex. förbättrat områdets vattenhushållning .

Video från Nueva Colombia

Se en videonom Bucaramangas församlings arbete i Nueva Colombia (spanska med finsk textning) http://www.tasaus.fi/materiaalit/videot/