Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till sidfot

Länge leve Regnbågsskolan!

Regnbågsskolan för handikappade och autistiska barn i Lushoto i Tanzania, uppmuntrar föräldrar att komma med sina handikappade barn till konsultation och för att få stöd. Regnbågsskolan är ett av höstens Utjämningsmål.

Varje morgon hjälper farmor sondottern Hawwa till skolan. Det är ett verkligt företag. Flickan är multihandikappad. Benen bär henne inte.

Farmor bor i Lushoto i Tanzania på en brant bergssluttning. Då hon klätt Hawwa i skoluniform tar hon flickan på ryggen och bär ner henne till vägen: Där kommer en skolbuss, som kör närområdets handikappade barn till Rainbow School, Regnbågsskolan för handikappade och autistiska barn.

 

Här bryr man sig

De vita skolbyggnaderna är dekorerade i alla regnbågens färger. Dagen börjar med andakt. I den här skolan tackar både kristna och muslimer Gud för samma stora gåva: en ny dag.

”Många av våra barn kan inte tala, men de kan sjunga”, berättar Regnbågsskolans tyska koordinator, Caroline Bidmon.

Efter andakten får barnen en mugg majsvälling och sjunger sedan nationalsången, precis som i andra skolor i Tanzania.

Den lutherska kyrkan i Tanzania grundade Regnbågsskolan år 2005 i Irente by, nära staden Lushoto. Skolan är den enda i sitt slag på ett område där det bor över en halv miljon mänskor.

Det händer spännande saker i klassrummen. Eleverna lär sig att skriva bokstäver och siffror, var och en efter sin förmåga. De ritar, leker och spelar spel, sköter djur och växter. Mama Mincha tar fram papper och penna och håller Adam under sin arm. Pojken kan inte tala, men han förstår mycket.

 

”Stå på er!”

Enligt Världshälsoorganisationen WHO ingår ca tio procent handikappade i världens befolkning. I Tanzania gömmer man ännu ofta handikappade barn i hemmen, eftersom man anser att de är Guds straff och en börda.

Regnbågsskolans personal besöker varje vecka byar i närheten av Lushoto och uppmuntrar föräldrarna att komma med sina handikappade barn för konsultation och för att få hjälp med praktiska frågor. Finska Missionssällskapet stöder denna verksamhet.

Läraren Maria Kumburu är övertygande då hon upplyser föräldrarna: ” Gud älska er och era barn. Varje barn har rätt att studera. Köp pennor och häften åt det handikappade barnet. Stå på er. Kräv att utbildningsministeriet ger bistånd också åt handikappgrupper. Nu märker ni att ni inte är ensamma. Kämpa för era barn tillsammans!”

 

Ann-Christine Marttinen