Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till sidfot

Lugnare i Bangkok trots osäkerhet kring oppositionens manövrar

Eeva-Maria Stayton, Finska Missionssällskapets tillfälliga regionalrepresentant för Thailand, har rest till Bangkok för att övervaka situationen. Hon säger att läget har lugnat sig men att det är svårt att förutse oppositionsdemonstranternas kommande aktioner i landet.

Stayton är normalt stationerad i Kambodja i sin egenskap av regional utvecklingskoordinator för sällskapets arbete i Mekongområdet och Oceanien.

– I natt var det lugnt i Bangkok. Thailands premiärminister har sagt att situationen är under kontroll. Men ingen känner till rödskjortornas kommande manövrar. FMS kommer att fortsätta att övervaka situationen aktivt och uppmanar sina anställda att vara försiktiga.

 

Stor efterfrågan på livsmedel

Stayton säger att läget var under kontroll på fredagen i Bangkok trots att efterdyningarna av bränderna i stadens affärscentrum märks tydligt.

– Utegångsförbudet avblåstes på fredagsmorgonen klockan fem och folk rör sig på gatorna igen. Kollektivtrafiken fungerar inte ännu men taxibilarna har börjat trafikera. Redan igår (torsdag) var incidenterna färre. Idag (fredag) har jag inte läst om några incidenter och jag ser ingen rök från byggnaderna längre.

Det råder stor efterfrågan på livsmedel i huvudstaden och utbudet är knappt i dagligvaruhandeln.

– Jag har ändå lyckats hitta det jag behöver på livsmedelsavdelningen i ett stort köpcentrum nära mitt hotell, säger Stayton till FMS.

 

Våldsamt händelseförlopp

Tero Norjanen, Finska Missionssällskapets regionalrepresentant i Thailand, befann sig i Bangkok när de våldsamma sammandrabbningarna mellan regeringsstyrkorna och demonstranterna började den 10 april. Han återvände till Finland lördagen den 15 maj för en sedan tidigare planerad hemlandsvistelse.

– Det vår då som militärens första allvarliga försök till att bryta upp rödskjortornas demonstrationer inleddes. Men militären misslyckades och demonstranterna avancerade med styrka och förde med sig militärens utrustning. Strax efteråt koncentrerade rödskjortorna sina demonstrationer till stadens kommersiella centrum.

Regeringstrupperna genomförde den slutgiltiga attacken för ett par dagar sedan och stoppade oppositionsdemonstrationerna vid köpcentret.

– Efter överlämnandet brände de mest radikala rödskjortorna flera byggnader i Bangkok och oroligheterna spred sig till olika delar av norra och nordöstra Thailand, säger Norjanen.

Finska Missionssällskapets utrikesavdelning beslöt den 20 april att arbetstagarna tillfälligt ska flytta från Bangkok och Chiang Mai till lugnare områden i Hua Hin. Sammanlagt nio personer verkar inom ramen för sällskapets arbete i Bangkok.

– Beslutet gäller åtminstone inkommande veckoslut och början av nästa vecka. Vi följer de direktiv som kommer från Utrikesministeriet och Finlands ambassad i Bangkok, säger Stayton.

 

Joanna Lindén