Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till sidfot

Lutherska kyrkan i Thailand bistår översvämningsoffren i Bangkok

Nödhjälpsförpackningar transporteras på översvämningsområdet. Foto Leena Helle.
Nödhjälpsförpackningar transporteras på översvämningsområdet. Foto Leena Helle.

De värsta översvämningarna i Thailand på 50 år har lett till över 500 dödsfall. Enligt tidningen Nation har översvämningarna i Thailand på olika håll i landet täckt ett flertal bostadsområden och dessutom 799 skolor, ungefär 1000 fabriker, flygfältet Don Muang och många riksvägar. Den lilla lutherska kyrkan i Thailand har bistått översvämningsoffren enligt sin förmåga. Nu stabiliseras läget i Bangkok.

Centrala Bangkok, där även Finska Missionssällskapets missionärer bor, nåddes inte av vattenmassorna förra veckan. Flera husbolag uppförde ändå får säkerhets skull trettio centimeter höga barrikader av cement- och sandsäckar och köpte båtar för transporten av invånarna.
Så här rapporterade diakonissan Leena Helle i Bangkok den 17 november:
– På vissa områden drar sig vattnet redan tillbaka, men i stadens norra delar finns det ställvis fortfarande väldigt mycket vatten och de västra delarna kommer sannolikt att vara täckta med vatten ännu en tid framöver. ”Namtsai” (hjärtats vatten), hjälpsamhet, är ett viktigt värde i den thailändska kulturen. Även här har bostadsbolagen gemensamt byggt barrikader mot översvämningen, ordnat vaktturer för att kunna bevaka översvämningsläget och hittat på alla möjliga sätt att ta sig genom vattnet.

Brist på dricksvatten

Översvämningarna förorsakade brist på rent dricksvatten i Bangkok. Situationen var som värst i slutet av förra veckan:

– Det finns inte just något dricksvatten i affärerna och tidvis är det även brist på andra drycker. Till exempel i varuhuset i centrum fick man på tisdagen köpa bara en saftburk per kund. Även andra varor har tidvis varit svåra att få tag på beroende på transportproblemen. Endast några leder har varit öppna för trafiken ut från staden, vilket lett till stora trafikstockningar.

Kyrkan gav nödhjälp

Frivilliga inom Thailands lutherska kyrka packade 1500 biståndspaket. De första paketen delades ut till gästarbetarna och ortsbefolkningen i Khlong Luang i Pathum Than. De hade blivit tvungna att flytta från sina hem till skolan och templet i området.
– En annan leverans fördes till Laksiområdet i norra Bangkok nära en av våra lokalförsamlingar. En tredje leverans fördes på tisdagen till ett område i stadsdelen Minburi som redan länge varit översvämmat och som inte fått någon annan hjälp.

Gästarbetare drabbade

– På de värsta översvämningsområdena har vattnet och elektriciteten stängts av. Ett stort problem på många områden är att avloppssystemet inte fungerar. Många har blivit tvungna att lämna sina hem och bege sig till landsbygden eller statens biståndscenter. Många har också blivit arbetslösa sedan arbetsplatserna stängt sina dörrar. I fortsättningen kommer vi troligen att föra hjälp till de västra delarna av staden som verkar ha fått mindre hjälp än de övriga områdena. Där bor också många gästarbetare som arbetar åt industrin, rapporterar Leena Helle om hjälpaktionerna förra veckan.

Läget stabiliseras

Den 22 november rapporterar lokalmedia i Bangkok att vatten- och livsmedelsdistributionen kommit igång igen och att situationen håller på att stabiliseras, trots att delar av västra och norra Bangkok fortfarande ligger under vatten.

En kambodjansk gästarbetare framför fabriken i en egenhändigt gjord båt. Leena Helle berättar att postiljonerna och även poliserna i Bangkok har blivit tvungna att lära sig paddla. Foto Leena Helle.
En kambodjansk gästarbetare framför fabriken i en egenhändigt gjord båt. Leena Helle berättar att postiljonerna och även poliserna i Bangkok har blivit tvungna att lära sig paddla. Foto Leena Helle.