Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till sidfot

Mathjälp delas ut i Etiopien

Farförälder med sitt barnbarn i floddalen i Gasara
Farförälder med sitt barnbarn i floddalen i Gasara

Den mathjälp som Finska Missionssällskapet har bekostat med pengar från katastroffonden delas just nu ut i Gasara-området i Etiopien. Under den första dagens hjälpaktioner delades mat ut till över 3500 människor, för en månads konsumtion. Enligt uppskattningar har antalet hjälpbehövande i området stigit till över 19 000 människor.

Biståndet för en person under en månad består av majsmjöl som görs till gröt, olja, baljväxter och näringspulver, som ges till barnen och till väntande och ammande mödrar.
Gasara är en tätort med 86 556 invånare i sydöstra Etiopien, 400 kilometer från huvudstaden Addis Abeba. Regnen har uteblivit tre regnperioder i sträck, vilket har lett till förstörda spannmålsskördar och avliden boskap.
Invånarna har förlorat sin enda utkomstmöjlighet på grund av oberäkneliga väderleksförhållanden. I två års tid har det regnat för litet och vid fel tidpunkt. Spannmålsskörden har gått förlorad gång på gång.
–    Den säd vi senast odlade var full med skadeinsekter och sjukdomar. Vår majsskörd lyckades inte, berättar Hasen Dalga och visar på en förstörd majsplanta. Vi har också problem med hälsan. Barn, kvinnor och äldre lider av diarré och har uppsvällda kroppar. Jag tror det beror på svält och sjukdomar. Barnen bär tydliga spår av undernäring. Byborna vill inte tala om barndödligheten, frågan är alltför känslig.

Lokala livsmedel

Med medel som samlats in i Finland har man skaffat mat i Shashemane i närheten av Gasara. På så vis har man lyckats undvika onödiga transportkostnader. De varor som behövdes konkurrensutsattes. Förutom priset var man även noga med kvaliteten, tillgängligheten och läget. Långtradare började lastas med mathjälp till Gasara i början av september.
–    Vi är väldigt tacksamma för det här. Vi hoppas att vi får hjälp också i fortsättningen, säger invånarna i Gasara låglandsområde. Sådan hjälp kan till exempel vara nytt utsäde eller en bevattningspump med vars hjälp man kan leda vatten från floden ut på åkrarna.

Humanitär hjälp

Finska Missionssällskapet har hittills skickat 140 000 euro till torkans offer i Gasara, Etiopien. Pengarna kommer från katastroffonden. Missionssällskapets katastrofhjälp kanaliseras via kyrkornas internationella katastrof- och biståndsorganisation ACT Alliance till missionssällskapets långvariga partner, Etiopiens evangeliska Mekane Yesus –kyrka, som har en egen utvecklingsavdelning, DASCC.

Man kan understöda missionssällskapets katastrofarbete i Etiopen genom en donation till katastroffonden: Sampo Bank 800014-161130. Skriv HJÄLP i meddelandefältet. Det går också att ringa insamlingsnumret 0600 02020 (19,95 euro + lna).

Tilläggsuppgifter: Missionssällskapets koordinator för katastrofarbetet Mari Tuohimaa, tfn. 043 824 5079
Finska Missionssällskapet 13.9.201 Stöd katastrofinsamlingen

där många barn lider av undernäring. Foto: Kati Keski-Mäenpää.
där många barn lider av undernäring. Foto: Kati Keski-Mäenpää.