Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till sidfot

Mathjälp, getter, höns och redskap: sällskapets insats i Etiopien fortsätter

Två samhällen i Gasara-området har mottagit både mathjälp och getter
Två samhällen i Gasara-området har mottagit både mathjälp och getter

Finska Missionssällskapet har under höstens lopp levererat mathjälp värd 280 000 euro till sydöstra Etiopien. Det här bidraget hjälpte 19 000 människor genom den värsta nöden. Nu är det dags att fundera på hur tillgången till livsmedel kan säkras på lång sikt.

”Just nu talar man om återuppbyggande, det vill säga att gå över från mathjälp till annat bistånd med mer långsiktig nytta. I det här skedet strävar vi till att trygga områdets tillgång till mat så att mathjälp utifrån inte längre behövs”, berättar Mari Tuohimaa, koordinator för katastrofarbetet och nyss hemkommen från Etiopien.
I Gasara-området uteblev regnen förra hösten på många ställen på grund av torkan. Mekane Yesus-kyrkans avdelning för utvecklingssamarbete delade med Finska Missionssällskapets stöd ut mathjälp i fyra månader.
För att förebygga en ny hungersnöd i Etiopien har Missionssällskapet från början av detta år bidragit med getter och hönor till lokalbefolkningen samt redskap för att bereda jorden för sådd. Mari Tuohimaa, koordinator för katastrofarbetet, och några av Finska Missionssällskapets Etiopien-arbetare besökte i början av mars en avlägsen och svåråtkomlig dal för att se hur tillståndet är just nu.

Getmjölk åt barnen

Både mathjälp och getter, höns och verktyg har gått till två olika samhällen i Gasara-området. I mitten av Waradube-dalen rinner en flod, men annars är området torrt och kargt. Byn Balo Habebe är högre belägen på en bergssluttning och mer grönskande, men det är omöjligt att odla grödor på de branta sluttningarna. Invånarna i båda dalarna är tacksamma för hjälpen de fått.
”Getterna ger oss en kopp mjölk morgon och kväll. Vi ger mjölken åt barnen. När hönorna börjar lägga ägg kan våra familjer äta och så kan vi också sälja ägg. Vi är mycket tacksamma för stödet som vi har fått. Ni är de enda utlänningarna som någonsin kommit till vår by”, berättar Balo Habebe-dalens invånare som samlats utanför den statliga myndigheten.
Jorden är redan bearbetad för odling. Nu är det bara regnet som fattas.
”Klimatet har blivit osäkert. Vi vet inte längre när regnen börjar och hur länge de varar. Ibland är regnen extremt kraftiga, och lerskred från bergen förstör skörden”, berättar byns män.
Regnperioden borde börja inom en månad. Mari Tuohimaa berättar: ”Om regnen kommer så lider invånarna i samhällena ingen nöd. Befolkningen har terrasserat sina sluttningar ordentligt, de behärskar tekniken för släntodling.” På sluttningarna odlas kaffe och frukt för försäljning. De senaste åren har skörden dock varit mindre än normalt på grund av torkan.
Tirunesh Hailu som bor i Balo Habebe berättar: ”Min man har dött, och jag lever med mina två barn. Jag fick mathjälp i fyra månaders tid och nu en tupp och fem hönor. Jag odlar kaffe på sluttningarna. Förra året fick jag ändå en så dålig skörd att jag bara tjänade ett par tusen birri (ungefär 100 euro) i vinst. Det räcker inte till att leva på.”

Utsäde och vattenpumpar

Finska Missionssällskapet fortsätter sitt arbete i dalen tillsammans med Mekane Yesus-kyrkans avdelning för utvecklingssamarbete. Nästa steg är att leverera utsäde för sådd och vattenpumpar för att få upp vatten ur marken.
”Eventuellt drar Finska Missionssällskapet senare igång ett utvecklingssamarbetsprojekt i det här området, för att påverka på ännu längre sikt. Arbetet skulle till exempel kunna innebära utbildning om olika sorts grödor och odlingsmetoder”, funderar Mia Tuohimaa.
Men varför vill Finska Missionssällskapet arbeta just i det här ytterst svårtillgängliga området?
”Just precis därför att ingen annan ännu har varit där. Det är helt klart att hjälpen behövs. Vår utgångspunkt är att vi agerar på platser där ingen annan är. Dessutom vill vi stöda att befolkningen kan stanna i sina egna hemtrakter, och inte är tvungna att ge sig iväg någon annanstans.”
Text och bild: Kati Keski-Mäenpää Översättning: Manda Karlsson
Lyssna på Sari Lehteläs radioreportage på finska från Gasara-området (sänt på Radio Dei), finns som mp3-fil här

höns och redskap. ”Getterna ger en kopp mjölk morgon och kväll. Vi ger mjölken åt barnen.”
höns och redskap. ”Getterna ger en kopp mjölk morgon och kväll. Vi ger mjölken åt barnen.”
Det är svårt att ta sig till Balo Habebe-dalen. Finska Missionssällskapets och kyrkans anställda tog sig ner för bergssluttningarna till fots
Det är svårt att ta sig till Balo Habebe-dalen. Finska Missionssällskapets och kyrkans anställda tog sig ner för bergssluttningarna till fots