Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till sidfot

"Med andra ögon – teckningar från Ambolandet"

Leena Hukkas originalteckningar till alfabetsboken på ndonga-språket från Ambolandet ställs ut vid Finska Missionssällskapets museum Kumbukumbu under tiden 20.1-14.3.2010. Illustrationerna härstammar från 1960-talet.

Leena Hukkas uttrycksfulla illustrationer av människornas vardagsliv i Oniipa fängslar betraktaren. Hukka har avbildat barnens lekfulla värld: pojkar som följer med mätarlarvens framfart på ett grässtrå och flickor som gläds över ett smycke som de hittat. Betraktaren möts av mödrar som vaggar sitt barn till sömns eller lagar mat åt familjen. Speciellt barnens lekar och deras deltagande i hemmets olika sysslor är omsorgsfullt åskådliggjorda.

Leena Hukka, teologiskt utbildad, reste tillsammans med sin man Alpo Hukka i missionsarbetets tecken till det dåvarande Ambolandet i norra Namibia år 1946. Där arbetade de fram till år 1963, bortsett från två kortare vistelser i Finland. Ambolandet söder om floden Kunene-floden i Namibia valdes till Finlands första missionsfält 1867.

En stor utmaning

Leena Hukkas illustrationer tillkom som ett beställningsarbete. Personalen vid kyrkans boktryckeri hade sett Leenas teckningar och bad henne göra illustrationer till alfabetsboken ”Okambo kotango” som då var under arbete.
– Ingen frågade om jag klarade av uppdraget. Men å andra sidan sade jag inte heller att jag inte kunde. Det här beskriver väl hur missionärerna på den tiden hamnade att utföra alla möjliga uppgifter. Hukka baserade sina teckningar på noggranna studier av människorna i hennes närmiljö.

– Mina äldsta barn gick i skola i Swakopmund. Jag var tvungen att hitta på program åt femåriga Timo var hemma på dagarna. Vi gick och hälsade på människor i deras hem och ute på ängarna. Vi pratade med dem och jag gjorde samtidigt skisser. Där hemma gjorde jag dem sedan till teckningar.

Alfabetsboken med texter skrivna av arbetskamraten Aune Hirvonen innehåller 44 enskilda teckningar av vilka 30 original är utställda.

En självlärd tecknare

Leena Hukka berättar att hon alltid varit en ivrig tecknare. När hon får ett papper framför sig fylls det genast med teckningar. Hon illustrerade till och med sin pro gradu-avhandling.

– År 1960 var vi på semester i Finland och då gick jag en nybörjarkurs i teckning. Jag köpte tusch och penslar som jag tog med mig när vi återvände till Amboland. Leena Hukkas talanger i teckning har fått stor uppskattning.

Hukkanen har också illustrerat böckerna ”Okambo okatitatu” och ”Okambo okatiyali” för undervisning i läsfärdighet, som trycktes vid Oniipas boktryckeri.

”Med andra ögon – teckningar från Ambolandet” hör till Finska Missionssällskapets utställningsserie om missionärer som författare, med anledning av Finska Missionssällskapets 150-års jubileum.

Text: Tapani Pentikäinen/Joanna Lindén

KUMBUKUMBU Finska Missionssällskapets museum Observatoriegatan 18 Öppet ti, to-sö 12–16, on 12–18