Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till sidfot

Mer än rätt – Missionsfest i Borgå 17-19 juni

Missian Gospel Choir utlovar stämningsfull allsång i Borgå domkyrka lördag kväll klockan 21. Foto: FMS arkiv
Missian Gospel Choir utlovar stämningsfull allsång i Borgå domkyrka lördag kväll klockan 21. Foto: FMS arkiv

En av missionens centrala uppgifter är att försvara de svaga och utstötta i samhället. Därför fokuserar årets missionsfest Mer än rätt den 17-19 juni särskilt på arbetet för de mänskliga rättigheterna och kampen mot fattigdom i världen. Festens utländska gäster, juristen och människorättskämpen Bishnu Nepali Gurung och biskop Stephen Munga, arbetar för en rättvisare värld.

Festdagarna är mångsidiga och passar deltagare av alla åldrar. På programmet står bland annat popmässa, åkturer med riksha och videokontakt med sällskapets missionärer ute i världen. Finska Missionssällskapets Utjämningsambassadör, ståuppkomiker Oa Lönnbäck, kryddar festen som programledare tillsammans med Marika Björkgren-Thylin, chef för svenska sektionen.

Missionsfesten inleds fredagen den 17 juni klockan 18 med välkomstfesten ”Rätt och slätt” och presentation av de utländska gästerna. Missionärerna Carola Salo-Back och Lars Back samt Outi Laukkanen deltar med videokontakt från Taiwan. Klockan 21 samma kväll ordnas en popmässa i Domkyrkan.

Eva Biaudet diskuterar mänskliga rättigheter

Lördagen den 18 juni klockan tio samtalar minoritetsombudsman Eva Biaudet kring mänskliga rättigheter tillsammans med juristen Bishnu Gurung. Rolf Steffansson, direktör för Finska Missionssällskapets utrikesavdelning, leder samtalet.

Lördagen klockan 13.30 blir det dags för konserten ”Handla rätt” med Sås och Kopp och konstauktion, vars intäkter går till arbetet bland föräldralösa barn i Etiopien.

Passionsfrukter och Nytt i pannan

Besökarna kan välja bland en hel rad parallellprogram samma dag, klockan 15:30, bland annat programpunkten ”Varm för rätt” där Bishnu Gurung berättar om sitt arbete för diskriminerade folk i Nepal. Biskop Stephen Munga och missionärerna Kerstin och Erik Vikström delger tankar kring tro och liv i Tanzania vid programpunkten ”Mellan mål”.  Vid programpunkten ”Passionsfrukter” berättar ekonomichef Helena Karilainen och diakon Milja Westerlund om sina praktikperioder i Israel respektive Botswana. En internationell mötesplats riggas också upp mellan festsalen och svenska församlingshemmet.

Gardenparty och gospel

På lördagskvällen ordnars Sommar UV’s gardenparty för ungdomar med tillredning av paella. Vid lördagens kvällsprogram ”Liv i frihet” klockan 18.30 uppträder missionsfestens egen verkstadskör tillsammans med Furahakören. Klockan 21 ordnas allsångskvällen ”Gud vill rätt” i Domkyrkan med Missian Gospel Choir.

Under lördagen kan barnen delta i pysselverkstäder som kulminerar i presentationen av Missionsboken och Idealvärlden vid programpunkten ”Framtid och hopp”, klockan 10 söndagen den 19 juni. Läkare Mohammed Nasser och lokalvårdare Sabrina Kuusiniemi intervjuas också vid evenemanget.

Missionsfesten engagerar

Kyrkpressens chefredaktör May Wikström och docent Svante Lundgren för en dialogpredikan i den radierade högmässan Mer än rätt, som avslutar missionsfesten söndagen den 19.6 klockan 12.

Missionsfesten är Finska Missionssällskapets största svenskspråkiga årligen återkommande evenemang. Festdagarna samlar hundratals människor från svenskfinland och Borgå stift.

Internationella gäster

Bishnu Gurung har utbildat sig till jurist med stöd av Finska Missionssällskapet. Gurung är född som dalit och arbetar nu för att förbättra den lägsta kastens situation tillsammans med den nepalesiska hjälporganisationen Samaritan Uplift Service. Daliterna får långsiktig hjälp till självhjälp genom läs- och skrivklasser, mikrolånsgrupper, jordbruks- och vattenförsörjningsprojekt samt juridisk hjälp gällande markägarfrågor och identitetsbevis.

Stephen Munga leder Nordöstra stiftet inom den evangelisk-lutherska kyrkan i Tanzania. Biskop Munga har doktorerat i teologi i Lund och arbetat som församlingspastor i Lund 1998-2001. Han är en skicklig och inspirerande ledare som satsar på kyrkans sociala ansvar och engagerar sig för de svagaste i samhället. I sitt påverkansarbete poängterar biskop Munga rätten till utbildning och sjukvård.

Mera information i programmet på www.mission.fi/missionsfest. Hjärtligt välkomna!

Juristen Bishnu Nepali Gurung kämpar för de utstöttas rättigheter. Nu besöker hon Borgå. Foto: Joanna Lindén
Juristen Bishnu Nepali Gurung kämpar för de utstöttas rättigheter. Nu besöker hon Borgå. Foto: Joanna Lindén