Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till sidfot

Missionsmuseet firar 75 år

Finska Missionssällskapets Missionsmuseum inleder sitt jubileumsår den 11.1. med en utställning om Esra Elovainio-serien.

Serietecknaren Martti Penttis seriefigur Esra Elovainio har publicerats i tidningen Suomen Lähetyssanomat redan i 25 års tid och under den här tiden har det också utkommit fyra Esra Elovainio seriealbum. Martti Pentti är född i Namibia år 1951 och det är också i de omgivningarna han har tecknat sin seriefigur, missionären Esra Elovainio.

Esra Elovainio –utställningen pågår i Missionsmuseets galleri fram till september. Efter det byts den ut mot Resebilder och -berättelser under tiden 28.9.2006 – 28.2.2007. I samband med den utställningen utges också Missionsmuseets jubileumsbok med historiska bilder, dagboksutdrag m.m.

Jubileumsåret andra nyhet kommer i september då konstnärerna Hannele Rantala och Elina Saloranta gör en intervention till Missionsmuseet hösten 2006. Utställningen presenterar hur kulturinfluenser överförts från ett land till ett annat. Verket bygger på Missionsmuseets samlingar och arkiv. I museet visas fram till september en dockutställning med dockor från olika håll i världen.

Det enda i sitt slag

Missionsmuseet, som upprätthålls av Finska Missionssällskapet, är ett kulturhistoriskt specialmuseum, och beläget i Missionshuset på Observatorieberget Helsingfors. Museets samlingar omfattar etnografiska föremål och konstverk från över tjugo länder i Afrika och Asien.

Basutställningen presenterar ambostammarnas traditioner i sydvästra Afrika, kinesisk kultur under kejsartiden och missionens första tider på dessa områden.

Det är inte endast exotiska föremål det gäller. Besökaren kan gå in i en hel ljudvärld: savann med femton djur, afrikansk morgon, språk-potpurri, kinesisk musik och över hundra år gammal fonografmusik från Ovamboland.

Museet är det enda missionsmuseet i Norden och gästas årligen av närmare 7000 besökare. Särskilt populärt är museet bland olika skolgrupper.

Öppettider Tisdag, torsdag-söndag 12-16, onsdag 12-18 Grupper enligt överenskommelse

www.missionmuseum.fi