Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till sidfot

Nådens hem ger en ny start för mammor och spädbarn

I utkanten av Bangkok ligger Nådens hem som erbjuder ett tryggt boende för ensamma mammor och hjälper dem med att planera framtiden. Mammorna och bebisarna kan bo kvar vid hemmet i några månader efter förlossningen. Kvinnorna lär sig förutom barnskötsel även handarbete, matlagning och engelska. Målsättningen är att förse mammorna med nya kunskaper och få dem att lita på sina egna förmågor. Bild Anja Markkanen.

Nådens hem upprätthålls av Thailands lutherska kyrka och erbjuder ett tillfälligt hem för kvinnor och flickor som råkat illa ut p.g.a. graviditet. Eftersom deras familjer inte godkänner utomäktenskapliga barn blir många kvinnor tvungna att klara sig ensamma under sin graviditet. Vid hemmet för ogifta mödrar får kvinnorna handledning i barnskötsel och hjälp med att hantera sin livssituation.

Anja Markkanen är anställd av Missionssällskapet och fungerar som sakkunnig för diakoniarbetet vid kyrkan i Thailand. Hon berättar att coronakrisen begränsar livet även i Thailand.

– Reserestriktionerna gör att nya kunder inte kan ta sig till Nådens hem och hindrar redan flygfärdiga mammor från att åka hem. Det finns åtminstone sex kvinnor som tagit kontakt men som ännu inte kunnat anlända p.g.a. reserestriktionerna.

Den fria rörligheten utanför hemmet har begränsats. Mammorna föder fortsättningsvis på sjukhus, men utöver det görs endast nödvändiga kontrollbesök. Just nu bor det sju mammor och fem barn på hemmet. Tillsvidare har alla hållits friska.

Det har ändå inte blivit långtråkigt! Varje dag gör man något tillsammans – handarbetar, bakar eller studerar.  Nu då man inte kan ta emot gäster kan bakverk och hantverk beställas via nätet. Inkomsterna från försäljningen går till att upprätthålla Nådens hem.

– I trädgården växer förutom mango och banan även örter och grönsaker för eget bruk och i fortsättningen också till försäljning. Vi har precis fått igång en hydraulisk sallatsodling, berättar Anja.

Kvinnorna vidareförmedlar kunskaper de tillägnat sig. De nya färdigheterna kan leda till en anställning, eller ge kvinnorna en möjlighet att grunda egna företag.

Vistelsen vid Nådens hem gav tid att planera för framtiden

Då de kommer till Nådens hem har många ensamma mammor för avsikt att lämna barnet till adoption. Efter förlossningen ändrar de sig och vill inte längre lämna bort barnet. Nådens hem hjälper mammorna att hitta utvägar så de kan ta hand om sina barn. Bild Tina Liland

En av mammorna vid Nådens hem är Phoi, 23, som är hemmahörande på landsbygden. Phoi slutförde gymnasieutbildningen, men var sedan tvungen att börja jobba. Pappan dog då Phoi var liten, varefter hon levde tillsammans med sin mamma och tre yngre syskon.

Efter gymnasiet träffade Phoi sin dåvarande pojkvän och de fick barn då Phoi var 20 år. Snart stack pojkvännen iväg och Phoi blev kvar med både barn, en sjuk mamma och sina syskon att ta hand om. Hon arbetade som torgförsäljare, men inkomsterna var små. Phoi blev tvungen att ta lån för att kunna betala för sin mammas sjukavgifter.

I hopp om bättre inkomster lämnade Phoi byn för ett jobb som barflicka i stan. Där sällskapade hon först med en utlänning, sedan med en thailändsk man innan hon märkte att hon är gravid. Ingendera av männen var ute efter ett seriöst förhållande och Phoi var åter ensam och gravid. Hon bestämde sig för att ge bort barnet.

Phoi kom till Nådens hem eftersom hon inte längre kunde jobba och bo kvar på sitt tidigare ställe. När det var dags att föda och hon blev mamma till en liten flicka, ändrade hon sig och ville inte längre lämna bort barnet. Phoi började grunna på hur hon skulle kunna behålla barnet. Hon började söka arbete. Till en början jobbade hon som försäljare. Barnet fick en dagvårdsplats vid Nådens hem där mor och barn fick bo kvar ännu en tid.

Barnet har tillfört livet glädje och mening. Phoi har fått mycket stöd av de anställda vid Nådens hem. Då rörelserestriktionerna lyfts är Phoi redo för nästa steg; hon har fått en arbetspraktikplats och kan bo tillsammans med sitt barn.

Stöd mammorna och barnen på Nådens hem