Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till sidfot

Nådens hem skapar en bättre framtid

Kvinnorna vid Nådens hem tillverkar handarbeten till försäljning för att stöda verksamheten vid skyddshemmet. Foto: Anja Markkanen
Kvinnorna vid Nådens hem tillverkar handarbeten till försäljning för att stöda verksamheten vid skyddshemmet. Foto: Anja Markkanen

Utanför Bangkok ligger Nådens hem, ett tillfälligt boende för utsatta kvinnor och flickor som råkat i svårigheter på grund av sin graviditet. Skyddshemmet är en del av diakonverksamheten i den evangelisk-lutherska kyrkan i Thailand och stöds av Missionssällskapet.

Största delen av kvinnorna flyttar in redan under sin graviditet och får livsviktig rådgivning om förlossning, barnavård och framtidsmöjligheter. Genom att lära sig viktiga färdigheter som handarbete, engelska och matlagning stärks tron på den egna förmågan och kvinnorna ges bättre förutsättningar för en självständig framtid.

En av kvinnorna på Nådens hem är Siwanati som ännu för ett år sedan jobbade och bodde med sin pojkvän Ek. Då han visade sig ha en annan kvinna och började slå Siwanati bestämde hon sig för att flytta till Nådens hem. Hon var då gravid i sjätte månaden. Ek vägrade ta ansvar över deras gemensamma barn och hennes familj var oförmögen att hjälpa.

Siwanati berättar att hon på Nådens hem lärt sig mycket om sig själv och livet, och att hon är starkare och lyckligare än tidigare. Den osjälviska viljan att hjälpa bland personalen har gjort henne övertygad om att även hon vill hjälpa andra i framtiden.

Nu är dottern en månad gammal och framtiden håller på att ta form. Via Nådens hem har hon hittat ett tryggt fosterhem och dagvård åt dottern medan hon själv skall återgå till jobbet. Andras åsikter styr inte längre hennes val och hon känner att Gud har ett syfte med även hennes liv. Siwanati säger att hon insett att livet är en gåva och att framtiden går att påverka.

Text: Mikaela Lax