Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till sidfot

Näsdagen 2010 närmar sig – engagemang för global solidaritet

Årets roligaste hjälpoperation har sparkats igång. Kampanjen, som räcker tre veckor, utmanar dig att göra något roligt och galet till förmån för barnen i utvecklingsländerna. Evenemanget kulminerar fredagen den 5.11. 2010. De insamlade medlen kanaliseras bland annat via Finska Missionssällskapet.

Finska Missionssällskapet stöder föräldralösa barn i Dessie. De insamlade medlen går till verksamhetscentret i Dessie, Etiopien.

Privatpersoner, företag och föreningar har redan bidragit genom att hjälpa till med insamlingen. Skolor och dagisar deltar i också i firandet av näsdagen för att hjälpa barn i u-länder.  Näsdagens höjdpunkt blir den direktsända showen på YLE TV2 fredag 5.11 kl. 18-24.

Delta på webben

Detta år kan du delta i näsdagen också via nätet och på så sätt bära ditt globala ansvar. På adressen nasdagen.fi kan vem som helst grunda ett hjälpteam och bjuda in vänner och bekanta i teamet. Ju mer pengar ett team får ihop desto bättre blir det på en så kallad godhetsskala. 

Näsdagens hjälp når fram effektivt

Näsdagen får stöd av ett rekordstort antal företag som har hjälpt till att genomföra en kostnadseffektiv kampanj. Målet är att kostnaderna för insamlingen inte överstiger 15%.

Näsdagen ordnas av Stiftelsen Ylehjälpen i samarbete med nio utvecklingssamarbetsorganisationer: Finlands UNICEF,  Kyrkans Utlandshjälp, Finlands Röda Kors, Rädda barnen, Stiftelsen Plan Finland, Fida International,  Finska Missionssällskapet, Finlands Fackförbunds Solidaritetscentral (SASK) och Internationella Solidaritetsstiftelsen (Solidaritet). 

Stiftelsen Ylehjälpen styr Näsdagens insamlade medel via dessa organisationer, som alla är effektiva distributionskanaler för hjälpen. Största delen av de insamlade medlen kanaliseras till Afrika och sådana projekt där barns välmående har en central roll.

Insamlingsmedlen används för att stöda barns skolgång, förbättra hälsovården och stöda deras familjer. YLE stöder Näsdagen genom sin programverksamhet.