Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till sidfot

Näsdagens intäkter till föräldralösa barn i Etiopien

Ylehjälpens fjärde Näsdag firas den 5 november. Missa inte Näsdagens höjdpunkt, den direktsända showen på YLE TV2 fredag 5.11 kl. 18-24. De insamlade medlen går bland annat till Finska Missionssällskapets arbete bland föräldralösa barn i Etiopien.

Tiruwork Goshu (16 år) säger att hon blir glad av att vistas vid aktivitetscentret i Dessie, där hon lär sig många praktiska och sociala färdigheter. Sammanlagt 300 barn får möjlighet till ett bättre liv genom sällskapets fadderverksamhet i norra Etiopien.

 

Medlen från insamlingen används till grundandet av två nya aktivitetscenter i de närliggande städerna Woldiya och Kombolcha.

Finska Missionssällskapets program hjälper föräldralösa barn ekonomiskt, psykiskt och socialt. Barnen som deltar i biståndsprojektet kommer från familjer som ofta är mycket fattiga. Utan utomståendes hjälp skulle barnen inte kunna gå i skola. En del av barnen lever tillsammans och tar hand om varandra utan stöd från vuxna. För dem är programmet till stor nytta.

“Jag trivs här”

Ungefär 70 barn i olika åldrar vistas vid verksamhetscentret i Dessie under sin fritid. Centret har fungerat sedan 2004. Största delen av barnen som deltar har blivit föräldralösa på grund av aids. Många är också blinda. Verksamhetscentret har blivit en viktig del av de här barnens vardag.

Alem Setegn utexaminerades från Wollo universitet i somras med en examen i ekonomi. Nu söker hon efter arbete. Under tiden sysselsätter hon sig vid centret.

”Jag är mycket glad över verksamhetscentret. Barn i alla åldrar kan komma hit. Här lär man sig många bra saker och vi är som en stor familj. Jag trivs här och nu när jag är stor kan jag undervisa andra och vara en förebild för de yngre”, berättar Alem.

Finlandssvenska erfarenheter

De finlandssvenska missionärerna Silva Lahti och Christine Björkskog har arbetat i Dessie i flera år. Just nu befinner de sig i Finland efter avslutade arbetsperioder.

– Unga flickor får lära sig att ta hand om sig själva och höja sin självkänsla tack vare verksamheten. På så sätt höjs hela samhällets psykiska välbefinnande, säger Silva Lahti.

Centret erbjuder undervisning i olika praktiska ämnen såsom textil- och träarbete, odlingskunskap, kompostering, miljövård och engelska. I centret finns bibliotek och möjlighet till stödundervisning i skolämnen. Det finns dessutom möjlighet att ordna evenemang, utöva sporter och lära sig hemvård.

Bestående förändringar

Ungdomarna får också undervisning i hälsofostran och barns rättigheter, samt om den etiopiska lagstiftningen. Barnen och ungdomarna på verksamhetscentret utbildas till klubbledare och får lära sig att ta ansvar för arbetet i centret.

Åren 2009–2011 stöds grundandet av nya verksamhetscentra i städerna Kombolcha och Woldiya med hjälp av medel från Näsdagsinsamlingen. Vid verksamhetspunkterna anställs verksamhetsledare med lokal anknytning, och administrationen sköts av ett lokalt samfund i samarbete med församlingen Mekane Yesus och föreningen för aids-föräldralösa barn i spetsen.

Finska Missionssällskapet har sedan 2005 kanaliserat en del av intäkterna från Näsdagen till att hjälpa barn i Etiopien. Sedan 2008 har hjälpen använts till förmån för barn som blivit föräldralösa på grund av aids i området Dessie i norra Etiopien.

Såhär används pengarna

5 € En byggnadsarbetare för tre timmar eller 2−3 läroböcker till biblioteket vid verksamhetscentret 10 € 30 blockelement för byggande av verksamhetscentrum 50 € En lastbil fylld med byggsten eller betonggrus