Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till sidfot

Nätskojare störde Facebookevenemang med De vackraste julsångerna

Församlingarnas och Finska Missionssällskapets Facebookevenemang med De vackraste julsångerna har drabbats av bedrägeriförsök. På grund av coronarestriktionerna har många julsångsevenemang flyttat till webben, något som väckt mycket uppmärksamhet, fått synlighet och samlat många deltagare. Men samtidigt har det också lockat till sig bedragare, som skapat falska parallellevenemang med De vackraste julsångerna. Syftet med de parallella evenemangen är att få oförsiktiga användare att donera på fel webbsida eller ge sina kredituppgifter i fel händer.

Bedrägeriförsök förekom speciellt mycket 9.12.2020 då ett allsångsevenemang med De vackraste julsångerna ordnades av församlingarna i Tammerfors.

”Nätskojarna delade på evenemangets webbsida och i kommentarfältet på församlingens Facebook-sida länkar till webbsidor där man begärde kreditkortsuppgifter för att deltagarna skulle få tillgång till det strömmade programmet. Åtminstone några personer gav sina kreditkortsuppgifter. De som berättade om saken rådgavs att göra en polisanmälan och spärra sitt kreditkort”, berättar Sami Kallioinen, kommunikationschef i församlingarna i Tammerfors.

Finska Missionssällskapet har polisanmält bedrägeriförsöken

Finska Missionssällskapet har polisanmält bedrägeriförsöken och anmält bedrägerierna till Facebook. Facebook har hittills inte erbjudit någon hjälp i saken. Också polisens befogenheter och möjligheter att handla är begränsade.

”Polisen kan snabbt stoppa penningtransaktioner om de riktas till Finland. Är det däremot fråga om internationell kriminalitet, är det betydligt svårare att göra något åt saken. Det viktigaste är att informera öppet och varna för att bedrägeriförsök är på gång. Det är ändå viktigt att göra en polisanmälan och det hjälper även kunden, eftersom man på basen av en polisanmälan till exempel kan få tillbaka pengarna från kreditbolagen”, säger utredningschef, kriminalinspektör Jukkapekka Risu vid polismyndigheten i Helsingfors.

”Bedrägerisajterna kan finnas var som helst och penningtransaktionerna hamnar i allmänhet hos internationella operatörer och fejkfirmor, som grundas och läggs ner så snabbt att polisen i praktiken har svårt att följa upp dem. I allmänhet hamnar kreditkortstransaktioner på internationella webbtjänster och det är mycket svårt att komma åt dem. Även att samarbeta med Facebook är en utmaning för polisen, eftersom de inte alltid svarar så snabbt, inte ens på polisens begäran om upplysningar. Facebook är ett amerikanskt företag, som verkar i Finland, men som följer amerikansk lagstiftning”, berättar Risu.

Enligt polisen blir det allt vanligare med bedrägeriförsök på webben. Till exempel Helsingin Sanomat berättade på våren att bland annat finska musiker, som Elastinen, Maustetytöt och Mikko Joensuu, råkat ut för liknande bedrägeriförsök.

”För kriminella är detta ett enkelt sätt att handla: du når en stor mängd människor genom vilken institution som helst. Detta är tyvärr vanligt och ofta är det internationell verksamhet bakom”, berättar Risu.

Finska Missionssällskapet uppmanar att anmäla falska evenemang till Facebook

På Facebook finns det nu en hel del falska evenemang med De vackraste julsångerna och Finska Missionssällskapet varnar finländarna för bedrägeriförsök och uppmanar dem att anmäla de falska evenemangen till Facebook. Äkta evenemang med De vackraste julsångerna är alltid gratis och det är frivilligt att delta i insamlingen.

”Vi anser att dylika bedrägerier är mycket allvarliga. Under julen vill många människor sjunga tillsammans och via De vackraste julsångerna hjälpa barn i u-länder. Vi gör allt för att människor tryggt skall kunna delta i evenemang på webben. Julen borde vara en tid för stillhet och gemensamt firande och vi vill handla så att kriminell verksamhet inte förstör glädjen för människor”, berättar Finska Missionssällskapets verksamhetsledare Rolf Steffansson.

De vackraste julsångerna har sjungits sedan år 1973. Ifjol uppnådde kampanjen De vackraste julsångerna rekordstort resultat, 1 165 000 euro. De insamlade medlen använder Finska Missionssällskapet för att hjälpa utsatta barn i över 20 utvecklingsländer.

Tips på hur man känner igen ett falskt evenemang:

  • Arrangören är någon annan än en församling, De vackraste julsångerna eller Finska Missionssällskapet. Genom att granska arrangörens Facebook-sida kan man bedöma om det är fråga om t.ex. en riktig församlings webbsida.
  • Var misstänksam om det förekommer texter eller länkar på engelska och om de leder till en sida där man ska logga in.
  • Samtliga evenemang med De vackraste julsångerna är gratis och det är frivilligt att delta i insamlingen. Man kan delta i insamlingen på devackrastejulsangerna.fi

(Insamlingstillstånd: RA/2020/3 för 3.1.2020–31.12.2020, beviljat 3.1.2020 av Polisstyrelsen. Åland ÅLR 2019/6111 för 2020, beviljat 13.8.2019 av Ålands Landskapsregering. De insamlade medlen används under åren 2020–2022 i Finska Missionssällskapets utrikesarbete.)