Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till sidfot

Nepaleserna blickar framåt – skolorna öppnar och åkrarna förbereds för sådd

Surendra Shrestha
Surendra Shrestha

Sista veckan i maj öppnar de nepalesiska skolorna sina dörrar igen. De skolor som gått att reparera är redo att ta emot elever. Totalförstörda skolor byggs om och görs jordbävningssäkra. I de värst drabbade länen har omkring 15 000 skolor förstörts.

Surendra Shrestha, ledare för Finska Missionssällskapets samarbetspartner SAHAS säger att skolbyggnaderna görs jordbävningssäkra i samband med återuppbyggnaden.

– Vi vill mobilisera både lokala invånare och skolkommittéer att delta i återuppbyggnadsarbetet.

Andra brådskande uppgifter är utdelningen av ris och hirsfrön till dem som förlorade sitt utsäde i samband med jordbävningen.

Total förstörelse i Dhading och Ghorka

Byggnaderna ute i byarna är svårt skadade. Enligt Shrestha förstördes 80 procent av huset i länen Dhading och Gorkha i den första jordbävningen så till den grad att de är obeboeliga. Den andra jordbävningen den 12 maj förstörde resten av byggnaderna.

Delar av vattendistributionssytemen är skadade men kan delvis repareras. Det finns ett stort behov av rent vatten. Åkrarnas bevattningssystem måste också repareras. Shrestha berättar att åkrarna lyckligtvis till stor del är intakta.

Utsäde och mathjälp

Finska Missionssällskapets nödhjälp har använts till distribueringen av nödhjälpspaket i de värst drabbade områdena. Shrestha berättar att arbetarna för SAHAS har tagits väl emot – byborna är sedan tidigare bekanta mig dem. SAHAS reagerade snabbt.

Samarbetet med de lokala myndigheterna har fungerat bra och man har samarbetat kring koordineringen av hjälpinsatserna för att undvika överlappningar. De lokala myndigheterna har stått för den allmänna säkerheten.

Den senaste sändningen av mathjälp borde räcka två-tre veckor framöver. Vid behov kommer det att delas ut mera nödhjälp till de mest utsatta längre fram.

Psykologiskt stöd

Den mentala hälsan är viktig för områdets invånare. De får hjälp att bearbeta katastrofen. Finska Missionssällskapets samarbetspartner Center for Mental Health and Counselling ger psykologisk hjälp

Särskilt barnen är chockade och traumatiserade. Hemmen har förstörts och många har förlorat anhöriga eller sett dem skadas.

SAHAS och Finska Missionssällskapet samarbetar i länen Gorkha, Tanahu och Dhading.

***

Finska Missionssällskapets missionär Maria Westerling, koordinator för det kyrkliga arbetet och informatör i Nepal, förmedlar en hälsning och tackar för katastrofhjälpen. Se videon här.

***

Så här kan du hjälpa

Ge en gåva via nätbanken

Gör en inbetalning till Finska Missionssällskapets katastroffond FI60 8179 9710 0312 86 (BIC: DABAFIHH). Skriv HJÄLP i meddelandefältet.

Hjälp genom att ringa 0600 11320. Samtalet kostar 20,28 euro + lna.

Hjälp via sms: För att ge 5 euro, skriv HJÄLP5 till numret 16155.  För att ge 10 euro, skriv HJÄLP10 till 16155

ledare för SAHAS
ledare för SAHAS