Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till sidfot

Nepalesiska medborgarorganisationsaktivister på studieresa

Fyra nepalesiska medborgarorganisationsaktivister besöker Finland 26.9.-13.10. 2008, inbjudna av Finska Missionssällskapet. Målet för besöket är att ge finländarna en mångsidig bild av biståndsarbete ur nepalesisk synvinkel samt att informera bl.a. om hur demokratin och de mänskliga rättigheterna utvecklas i landet.

Bishnu Gurung, 36 är änka och ensamförsörjare för två flickor. Hon har varit Finska Missionssällskapets stipendiat och har nyligen fått sin magistergrad i juridik. Hon är landets enda kvinnliga jurist som är dalit. Hon har nyligen valts till ordförande för medborgarorganisationen Samary Utthan Sewa, som satsar på att utveckla landsbygden. Hennes mål är att förbättra dalit-kvinnornas ställning i samhället. Fast kastväsendet officiellt är avskaffat i Nepal, diskrimineras f.d. kastlösa på många olika sätt i samhället. 

Kunti Nepali, 26, har businessutbildning och är assistent vid Early Childhood Education Center, som producerar material för juniorer. Hon vill speciellt veta mera om finländska kristna barntidningar.

Narayan Bahadur Singh, 44, har arbetat i 21 år inom Nepals förenade mission, som är Finska Missionssällskapets samarbetspartner i Nepal. Han är koordinator för fadderarbetet i organisationen Forward Looking , som stöder handikappade studerande. Singh är speciellt intresserad av finländska organisationer som arbetar bland handikappade, speciellt syn- och hörselskadade. Han kommunicerar också teckenspråk. 

Govinda Awale, 34 arbetar i Koinonia Patan Church och hjälper människor som har ekonomiska, sociala eller andliga problem. Dessutom är han engagerad i frivilligarbete inom olika organisationer.

Under Finlandbesöket bekantar sig de fyra aktivisterna med olika slags av information inom kyrka och bistånd samt producerar själva power points, korta presentationsvideon, radioreklam och flashpresentationer. De besöker också församlingar på olika håll i landet samt berättar om sitt arbete och det nepalesiska samhället.
Ann-Chrstine Marttinen