Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till sidfot

Nepals lägsta kast i YLE-dokumentär

Musharbröllop. Heidi Lipsanen besökte musharerna i Sydöstra Nepal i november 2010. Musharerna befinner sig lägst ner i daliternas egna hierarkisystem och saknar ofta grundläggande rättigheter. Foto: Joanna Lindén
Musharbröllop. Heidi Lipsanen besökte musharerna i Sydöstra Nepal i november 2010. Musharerna befinner sig lägst ner i daliternas egna hierarkisystem och saknar ofta grundläggande rättigheter. Foto: Joanna Lindén

Finska Missionssällskapet och Yle har tillsammans producerat en dokumentär om kastväsendet i dagens Nepal. Heidi Lipsanen undersöker hur går det för dem som diskrimineras på grund av sin härkomst när det utfattiga Nepal stapplar vidare mot demokrati.

Dokumentären Syntynyt Saasteiseksi (Född oren), som producerats i samarbete med Finska Missionssällskapet,  sändes i YLE TV2 måndagen den 31 januari klockan 22.05. Reportaget kan nu ses på webben.
Människorättskonventionerna slår fast att ingen får förtryckas på basis av härkomst eller ras. Kastväsendet utgör fortfarande av de grövsta formerna av diskriminering. Kastväsendet lever starkt vidare i det nepalesiska samhället  trots att det är förbjudet i lag.
Programmet Silminnäkijä (Ögonvittnet) besöker Nepal, ett av världens fattigaste länder. I programmet tar man reda på hur de som vid födseln stämplas som ”förorenade”, klarar sig i livet. Dokumentären har producerats i samarbete med Finska Missionssällskapet.
Nepal som ligger mellan Indien och Kina är mitt uppe i en omvälvande samhällelig brytningstid. Landet blev för två år sedan republik, då hindumonarkin som regerat över 200 år föll i ett blodigt inbördeskrig. De kommunistiska maoistiska rebellerna fick stöd framför allt från de lägsta kasten som förtrycks av kastväsendet. 

Daliterna de mest utsatta
De grupper som förtrycks av kastväsendet kallas allmänt daliter. Beroende på definition hör de antingen till den lägsta kasten eller är kastlösa. I varje fall betraktas de som orena, personer man inte får röra, alltså oberörbara.
–    De har äntligen börjat lära känna sig själva. Tidigare betraktade daliterna i Kalikotregionen inte sig själva ens som människor. Påverkade av omgivningens värderingar förmådde de inte se sitt människovärde, säger redaktör Dipendra Rokaya. 

I programmet följer vi redaktörens dokumentärresa till regionen Kalikot i bergstrakterna i västra Nepal där de diskriminerade daliterna bor. Regionen var de maoistiska rebellernas kärnområde i inbördeskriget som upphörde år 2006.
Ännu lägre ner på rangskalan står minoriteten Mushar, dvs. ”råttätarna” som är bosatta på andra sidan Nepal, på slätterna i söder. De har fortfarande inget människovärde.
Musharerna äger ingen jord och lever i fullt beroende av sina markägare i de högre kasten och grillar råttor för att få mat. Musharerna har förlorat tron på de maoistiska vänsteranhängare, liksom på de övriga myglarna i politiken. Nu tyr de sig till frivilligorganisationerna för att få hjälp.
–    Maoisterna lovade oss jord, men nu bryr de sig inte längre. Vi har inte fått någonting och vi är besvikna. Till all lycka kom en frivilligorganisation och erbjöd utbildning och identitetshandlingar, vilket vi är tacksamma för, säger lantbruksarbetare Foguni Musahar.

Förväntningar på ny grundlag

 Det är osäkert de diskriminerade kastens ställning kommer att bli bättre, eftersom hela landet håller på att råka in i kaos och fredsprocessen är i fara. Man har inte lyckats få till stånd någon grundlag och landet har inte haft en premiärminister på ett halvt år. FN håller på att dra tillbaka sina fredsbevarare och etniska grupper kräver självstyrelse.
–     Nepal håller steg för steg på att bli en misslyckad stat och i det fallet skulle den vara ett andra Afghanistan. (…) Något måste göras nu, säger K.B. Rokaya från Nepals människorättsråd.

 

Finska Missionssällskapet hjälper

En del av dem som hör till den lägsta kasten har undkommit kastdiskrimineringen genom att omvända sig till kristendomen. Finska Missionssällskapet driver flera projekt som har som mål att göra livet lättare för dem som fallit offer för kastdiskrimineringen.
Aktualitetsprogrammet Född oren belyser det kaotiska läget i Nepal utifrån människorna i den lägsta kasten. Hur bör den unga republiken definiera sig själv mitt i allt detta för att demokratin ska vinna över kastförtrycket?
Se ett utdrag ur dokumentären: http://www.youtube.com/watch?v=8qwZNdyYNGs

www.utjamning.fi

 

 
 
Sänd denna länk till din vän per e-post
© Finska Missionssällskapet