Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till sidfot

Norra Namibia drabbat av svåra översvämningar

Norra Namibia har drabbats av de värsta översvämningarna på fyrtio år. På grund av de exceptionellt långvariga och rikliga regnen har flodvattnet stigit rekordhögt både i Namibia och även i grannländerna Angola och Zambia.

Finska Missionssällskapet förbereder sig att bistå översvämningsoffren i norra Namibia där Missionssällskapets samarbetspartners Namibias evangelisk-lutherska kyrka och Lutherska världsförbundet gör en lägesbedömning och gör upp en handlingsplan.

Katastroftillstånd utlyst i landets norra delar

Namibias president Hifikepunye Pohamba har utlyst katastroftillstånd i länen i landets norra och nordöstra del på grund av översvämningarna. Tills vidare rapporteras nästan hundra personer ha omkommit och livsmedelssituationen i det översvämmade området blir snabbt sämre. Utan snabbt internationellt bistånd hotas upp till en halv miljon namibier av hungersnöd under de närmaste månaderna. Bristen på rent vatten samt spridningen av kolera och andra sjukdomar förvärrar situationen ytterligare.

Enligt det internationella Röda Korset har ca 400 000 personer vid gränsen mellan Namibia och Angola drabbats av översvämningarna. Skolor har stängts, sjukhus, kliniker och hem har drabbats av skador, likaså jordbruket. Vägar, broar och den övriga infrastrukturen har skadats på många ställen.

Norra Namibia drabbades av översvämningar också ifjol. Då beviljade Finska Missionssällskapet Namibias evangelisk-lutherska kyrka 20 000 euro för undsättning av offren för översvämningarna.