Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till sidfot

Ny hjälpsändning delades ut i Senegal

Mari Bakhoum hoppas på en bättre skörd. Foto: Ann-Katrin Store.
Mari Bakhoum hoppas på en bättre skörd. Foto: Ann-Katrin Store.

“Hirsen har grott, det har regnat ordentligt några gånger. Nu får vi hjälp med utsäde i form av jordnötter och dessutom får vi hjälp i form av pengar under tre månader för matinköp. Det var tufft då jag märkte att matförrådet tar slut, jag oroade mig för familjen. Nu har vi hopp om att klara oss”, berättar Samba Ndour för missionär Ann-Katrin Store i Diouroup där en ny hjälpsändning nådde de nödställda i juli.

Samba och Helen Ndour och deras tre barn är en av de familjer som får hjälp via kyrkans katastrofutdelning. I Sambas by Mbettite har det regnat mycket sparsamt de senaste år och skörden har varit dålig.

I hela Senegal räknar man med att cirka 850 000 personer är i behov av mathjälp, innan den nya skörden kommer.

Den lutherska kyrkan i Senegal har svarat på hjälpbehovet och ordnat en utdelning i centrala Senegal, på det område där kyrkan är som starkast. Finska Missionssällskapet har bidragit med 100 000 euro till Senegals lutherska kyrka via Lutherska Världsförbundets Mauretanien-program.

Vid senaste utdelning i fick 140 hushåll en säck på 50 kg jordnötsutsäde, lamm, getter eller små krediter. Just nu är jorden bördig och fuktig efter nederbörden och lämpar sig för sådd. Mödrarna i området får också utbildning i hur de ska förbereda näringsrik kost till sina barn.

Odling av jordnötter avgörande för invånarna

”I vår familj har vi inte kunnat så jordnötter på sex år. Vi har inte haft råd. Senaste år torkade hirsskörden bort, vi har ingenting att leva av just nu”, säger Mari Bakhoum från byn Bikol.

”Jag har tre andra barn, förutom den baby jag bär på ryggen. Min man är sjuklig, därför är jag här och hämtar vår andel. Vi använder jordnötterna i matlagningen, de är en viktig proteinkälla. Om skörden blir bra kan vi kanske sälja en del och få lite inkomst.”

Jordnötter är en viktig exportvara i Senegal. I matlagningen är också jordnötsoljan, som förädlas i Senegal, viktig. En god skörd av jordnötter gynnar både odlarna och de anställda vid oljeraffinaderierna.

Finska Missionssällskapet har beviljat nödhjälp till Sahel i flera omgångar: 150 000 euro till Mauretanien och sammanlagt 200 000 euro till Senegal. Den senaste hjälpsändningen finansierades med utrikesministeriets medel för utvecklingssamarbete.
 

Ge en gåva till katastroffonden

  • Donera via nätet.
    Ge 10 euro, 20 euro, 50 euro, 100 euro
       
  • Ge en gåva till Sampo 800014-161130, skriv HJÄLP i meddelanderutan.

    (IBAN: FI38 8000 1400 1611 30, BIC: DABAFIHH)

  • Ring numret 0600 02020 (19,95 euro + lna)

Sänd ett textmeddelande, HJÄLP5 (ger 5 euro) eller HJÄLP10 (ger 10 euro) till numret 16160.