Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till sidfot

Nyckelhålsträdgårdar ger skörd på höga höjder i Bolivia

Exalta Queso Mamani och hennes far Augusto Queso Mamani är nöjda med sin trädgård. Bild: Arja Koskinen

Finska Missionssällskapet har tillsammans med Bolivias evangelisk lutherska kyrka utvecklat en ny typ av köksträdgård för att förbättra tillgången på mat för invånarna i El Alto.

Det är en så kallad nyckelhålsträdgård som lämpar sig speciellt väl för områden med svalt och torrt klimat och för gårdar där det inte finns plats för större trädgårdsland.

I El Alto som befinner sig på 4000 meters höjd i Bolivia är jordmånen torr och karg så där växer ingenting.

Den snabbt växande staden El Alto, som ligger några kilometer utanför huvudstaden La Paz, har redan ungefär en miljon invånare, till största delen från aymara-folket. I många fall är det torkan som har tvingat dem att flytta från sina hembyar till staden.

Vid det här laget har man anlagt köksträdgårdar åt mer än 100 familjer i El Altos fattigare områden. Familjerna har varit mycket nöjda, precis som Exalta Queso Mamani och hennes far Augusto Queso Mamani.

Familjerna odlar bland annat sallad, tomater, spenat, kål och blomkål samt selleri, persilja, morötter, rädisor, gurka och broccoli.

En del har fått en så riklig skörd att det också har blivit grönsaker över till försäljning. Målsättningen inom utvecklingssamarbetsprojektet är att förbättra tillgången på mat för ungefär 1000 människor i området.

Text och bild: Arja Koskinen

Översättning: Monica Slotte