Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till sidfot

Omröstningens resultat: kär julpsalm segrade igen bland De vackraste julsångerna

"Giv mig ej glans, ej guld, ej prakt" och "Himlen i min famn" valdes som favoriter i omröstning på De vackraste julsångernas hemsida.

De vackraste julsångerna i Gamla kyrkan i samarbete med Johannes församling. Kyrkan var så gott som fullsatt den 21 december 2022. Foto: Joanna Lindén-Montes

Den årliga svenskspråkiga omröstningen kring De vackraste julsångerna lockade 1 534 personer. Favoritsången år 2022 blev i likhet med år 2021 den gamla julpsalmen “Giv mig ej glans, ej guld, ej prakt” av Jean Sibelius och Zacharias Topelius. På andra plats kom också i år julsången “Himlen i min famn” av Carola Häggkvist och Erik Hillestad.

Som trea i omröstningen kom psalmen “Still natt, heliga natt”. En förändring jämfört med år 2021, då “Härlig är jorden” placerade sig trea.

Finska Missionssällskapet trycker varje år upp sånghäften på finska och svenska och ordnar en omröstning på båda språken. Den här vägen går det att påverka vilka sånger som kommer med i nästa års sånghäfte. 

25 267 personer röstade på sin favoritsång, dubbelt så många som året innan. På finska vann “Taivas Sylissäni”, den finska versionen av Carola Häggkvists “Himlen i min famn” översatt av Pia Perkiö.

De vackraste julsångerna sjungs för världens barn. Evenemangen ordnas av församlingarna inom evangelisk-lutherska kyrkan i Finland. Intäkterna från den kollekt som tas upp vid allsångsstunderna hjälper utsatta barn i de länder där Finska Missionssällskapet verkar. Barnen få bland annat utbildning, näringsrik mat och en trygg uppväxt tack vare donationerna.