Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till sidfot

Oroligheter mellan kristna och muslimer i Västra Etiopien: kyrkans ledning vädjar om förbön

Etiopiens evangeliska Mekane Yesus – kyrka vädjar om förbön efter de svåra oroligheter mellan kristna och muslimer i stiftet Illubabor Bethel i Jimmaregionen, västra Etiopien.

Oroligheterna utbröt den 2 mars i staden Asendabo, när ett rykte om att kristna skulle ha skymfat koranen spred sig. Det här ledde till våldsamheter mot kristna.

Kyrkopresident Wakseyoum Idosan uppger att 57 kyrkor har förstörts, varav 12 hör till Mekane Yesus-kyrkan. 45 hus har stuckits i brand, egendom har förstörts och över 3500 människor har tvingats fly oroligheterna.

Etiopiens myndigheter har vidtagit åtgärder för att stoppa oroligheterna och spåra upp förövarna. Mekane Yesus-kyrkans ledning har besökt det krisdrabbade området och vädjar nu om förbön. De muslimska ledarna försöker också lugna ner situationen. Kyrkan har förmedlat nödhjälp till personer som flytt från sina hem. Mat, filtar och andra förnödenheter har delats ut.

Majoriteten av befolkningen i det drabbade området är muslimer, men det finns också många kristna kyrkor i området. Etiopiens muslimer och kristna har traditionellt levt sida vid sida utan större problem, men muslimska fundamentalister har börjat vinna fotfäste i landet. Västra Etiopien drabbades av en liknande kris år 2006.

Finska Missionssällskapet har inga anställda i den krisdrabbade regionen. Jimma är belägen en dagsresa från stiftscentret Metu, där sällskapet har två anställda.

Finska Missionssällskapet 15.3.2011