Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till sidfot

Överläkaren för kyrkans sjukhus kapad i Pakistan

Reginald Zahiruddin, överläkaren för Pennell Memorial Hospital kapades i Bannu, i Pakistans nordvästra gränsprovins under veckoslutet. Man har inte hört något varken från kaparna, överläkaren eller hans chaufför sedan lördagen.

Överläkaren var på väg från sitt hem i Bannu för att hålla mottagning på kyrkans klinik i grannstaden Dera Ismail Khan.

”Kapningarna på området har ökat under den senaste tiden”, säger regionkoordinaror Reino Junttila från Finska Missionssällskapet.

Finska Missionssällskapet har i åratal satsat mycket på Pennell Memorial Hospital. Finlands utrikesministerium har beviljat biståndsmedel för renovering och återuppbyggnad av det över hundra år gamla sjukhuset. Årsbudgeten år 2007 var 36 708 €, år 2008 stiger den till 40 000 €.

Bannu område, vid den afghanska gränsen, är ett konservativt pathanområde. Den lokala befolkningen vädjade till Pakistans protestantiska kyrka att öppna ett sjukhus för kvinnor och barn och att åter börja driva det sjukhus, som den legendariske missionsläkaren Theodore L. Pennell grundade år 1892. Sjukhuset sänder också hälsovårdsteam till kringliggande byar.

Finska Missionssällskapet har tre missionärer som arbetar inom hälsovård i det kristna sjukhuset i staden Tank, söder om Bannu. och två inom utbildning i Dera Ismail Khan och Peshawar.

 

Ann-Christine Marttinen