Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till sidfot

Översvämningsskadad väg försvårade hjälpleverans i Pakistan

Familjer som drabbats av översvämningar i Swatdalen har nåtts av de första hjälpsändningarna från Finska Missionssällskapet och Peshawar stift. Solcellslamporna kom väl till pass eftersom elverket i Kalamområdet inte fungerar på grund av översvämningen.

Peshawar stift skötte transporten av biståndspaket till 60 familjer i Kalamområdet.

De historiskt omfattande översvämningarna täckte i augusti–september som mest en tredjedel av landets areal.

Vidden av översvämningskatastrofen är nästan ofattbar: Ungefär 1 700 personer omkom och  13 000 skadades. Över två miljoner hem förstördes eller demolerades och mer än en miljon boskapsdjur dödades.

Dessutom förstörde översvämningarna åkrar och fruktträdgårdar på mer än fyra miljoner hektar samt 13 000 kilometer vägar och över 400 broar. Vägarnas dåliga skick har också försvårat biståndsleveranserna. (Källa: Reliefweb)

Missionssällskapets långvariga samarbetspartner, Peshawar stift inom den pakistanska kyrkan, lyckades i oktober leverera de första biståndspaketen till Swatdalen i Kalam.

”Från Peshawar är det bara 355 kilometer till Kalam, och man tänker sig en bilfärd på 3–4 timmar. På grund av den smala vägens usla skick och alla översvämningsskadorna tog resan emellertid nio timmar, och det var mycket svårt att köra”, berättar stiftets ekonomisekreterare Nadeem Gill.

”Efter utdelningen av paketen övernattade hela vårt team i Kalam eftersom det skulle ha varit väldigt riskfyllt att köra i nattmörkret.”

I paketen som stiftet levererade till 60 familjer fanns bland annat matvaror och solcellslampor. Lamporna kom väl till pass eftersom elverket i Kalam skadats av översvämningen och området är utan el.

Översvämningsoffren beroende av hjälp från utlandet

Översvämningarna orsakade Pakistan enorma humanitära och ekonomiska förluster. Bild: PPI

”Förödelsen är så stor att pakistanska staten inte förmår åtgärda de behov som uppstått”, säger Missionssällskapets projektförvaltningsexpert Iiro Pankakoski.

Det kommer att räcka länge innan man kan återuppbygga den förstörda infrastrukturen och återställa matproduktionen till nivån före översvämningarna. Därför är översvämningsoffren i Pakistan nu beroende av hjälp från utlandet.

I september anslog Missionssällskapet 55 000 euro för hjälp till översvämningsoffren i Pakistan. Biståndet levereras via två lokala samarbetspartner.

Text: Heli Vuohelainen