Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till sidfot

Pakistan: intrång i skolan i Bannu

Finska Misssionssällskapet har byggt flera skolor i Pakistan. Barn från olika minoriteter
Finska Misssionssällskapet har byggt flera skolor i Pakistan. Barn från olika minoriteter får utbildning där.

Pennell Memorial School i Bannu, Peshawar stift, har drabbats av oroligheter. Biskop Humphrey Peters berättar att en folkgrupp på ungefär tusen personer plötsligt trängde sig in i skolan den 26 januari.

Några personer hade lyckats klättra över muren som omger skolan och öppnat porten för folkmassan, som rusade in i klassrummen för att krossa fönster, förstöra svarta tavlor och elektronik. Några inkräktare var beväpnade. Ingen skadades i tumulten men barnen skrämdes. Folkmassan ville stänga skolan och kräva att de äldre studenterna skulle delta i protesterna mot de franska Muhammed-karikatyrerna.

Finska Missionssällskapets tf verksamhetsledare Rolf Steffansson har varit i telefonkontakt med biskop Humphrey Peters. Biskopen reste till Bannu när han fick höra om attacken. Biskopen säger att han är ledsen över att polisen inte gjorde något för att stoppa intrånget i skolan.

– Biskopen berättade att de kristna föregående söndag hade ordnar en demonstration i protest mot de franska karikatyrerna som nyligen publicerats. Men när väst likställs med kristendomen och något sådant här inträffar i väst, anses det som de kristnas attack mot islam. Och Pakistans kristna lider, säger Rolf Steffansson.

Biskop Peters ber om förbön för stiftet och provinsen.

Skolan, som är öppen för både kristna och muslimer, fick nya moderna utrymmen i mitten av 2000-talet, med stöd av Finska Missionssällskapet och utrikesministeriet.

Finska Missionssällskapet stöder fyra skolor i Peshawar stift via sin fadderverksamhet. Den drabbade skolan hör inte till dessa.