Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till sidfot

Palestinska pastorn Mitri Raheb får German Media Prize

Mitri Raheb.
Mitri Raheb.

Pastorn i den lutherska församlingen i Betlehem, dr Mitri Raheb, har beviljats det ansedda priset German Media Prize för sitt arbete för fred och en dialog mellan religionerna i Mellanöstern och för palestiniernas utbildning, kultur och hälsovård. Raheb får sitt pris den 24 februari vid en ceremoni i Baden-Baden. Finska Missionssällskapet stöder Dar al-Kalima skolan som Raheb grundat.

 

 Pastorn i den lutherska församlingen i Betlehem, dr Mitri Raheb, har beviljats det ansedda priset German Media Prize för sitt arbete för fred och en dialog mellan religionerna i Mellanöstern och för palestiniernas utbildning, kultur och hälsovård. Raheb får sitt pris den 24 februari vid en ceremoni i Baden-Baden.
German Media Prize, som i år fyller 20 år, beviljas varje år personer som har uppvisat exceptionell ledarskapsförmåga och visionärsskap och fungerat som positiva exempel i samhället, medierna och politiken. Priset har tidigare getts till bl.a. Nelson Mandela, Bill Clinton, Dalai Lama och flera andra statsmän samt andra synliga personer, såsom Bono och Richard Branson.  Vinnaren väljs av ett råd bestående av tyska chefredaktörer.

Bringar hopp

Rådet ville belöna Mitri Raheb för hans outtröttliga arbete för att skapa hopp för sitt folk.
Mitri Raheb har bl.a. grundat ett internationellt kulturcenter i Betlehem (the International Center of Bethlehem) och en yrkeshögskola i Dar al-Kalima (Dar al-Kalima College), som tillsammans är den näst största privata arbetsgivaren i Betlehem. Hälsocentralen i Dar al-Kalima, som hör till det internationella centret, är specialiserad på förebyggande hälsovård, hälsofostran och psykologiska frågor som härrör från den palestinska situationen.
Vid Dar al-Kalima College stöder Finska Missionssällskapet en konsthantverksutbildning som hjälper palestinska kvinnor att få arbete. Sällskapet har också stött miljöprojekt i bl.a. Dar al-Kalima.
Den evangelisk-lutherska församlingen i Betlehem (The Evangelical Lutheran Christmas Church of Bethlehem) är en av sex församlingar i den evangelisk-lutherska kyrkan i Jordanien och det Heliga landet. Kyrkan har cirka 2 000 medlemmar och är den enda lutherska kyrkan i Mellanöstern.
Mitri Raheb kommer enligt planerna till Finland i slutet av maj och deltar i festivalen Världen i byn på inbjudan av Finska Missionssällskapet.