Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till sidfot

Riksomfattande kyrkokollekt 2.3. för arbetet i Israel och på de palestinska områdena

Söndagen den 2.3.2008 uppbärs en riksomfattande kollekt i Finlands evangelisk-lutherska kyrkor till förmån för arbetet i Israel och på de palestinska områdena. Medlen kanaliseras via Finska Missionssällskapet, som är det enda missionssällskap som arbetar både i Israel och på de palestinska områdena. Hjälpen riktas till församlingsarbete, till mindre bemedlade åldringar och familjer samt till kyrkans skolor.

På de palestinska områdena är sällskapets samarbetspartner den evangelisk-lutherska kyrkan i Jordanien och det Heliga landet. Denna kyrka arbetar i Jordanien, på Västbanken och i Jerusalem. Kyrkan satsar starkt på arbete bland barn och ungdom samt på diakoni. I Ramallah på Västbanken har kyrkan arrangerat måltidsservice, hemvård och hemsjukvård. I Jerusalem understöds arbetet bland åldringar vid Martin Luther åldringscenter i Gamla staden. Arbetet riktar sig såväl till kristna som muslimer.

Försoning och samförstånd på turbulent område

I Jerusalem driver Finska Missionssällskapet Shalhevetjah-centret, där en messiansk hebreisk församling samlas. Både denna församling och de messianska församlingarna, som samlas i Emmanuelkyrkan i Jaffo, verkar aktivt för fred och försoning på området genom dialog mellan olika religionssamfund. Emmanuelkyrkan når mänskor genom konserter och ett stort antal skolklasser och andra grupper besöker kyrkan flitigt.

Finska Missionssällskapet arbetar också bland asiatiska gästarbetare, som kommit till Israel för att arbeta inom lantbruk och inom byggnadsbranschen. Gästarbetarna behöver andlig hjälp, men också någon som för deras talan inför arbetsgivarna och myndigheterna. Sällskapet har medarbetare som talar kinesiska och thai.

Finska Missionssällskapet har arbetat i Israel och de palestinska områdena sedan år 1924 och har för tillfället 13 missionärer på området.

Kollekt också per mobil

Man kan också delta i kollekten genom att sända ett textmeddelande. För att ge 10 euro skriv KOLLEKT10, för att ge 5 euro skriv KOLLEKT5 Sänd meddelandet till numret 16579. Tjänsten fungerar med följande operatörer: Elisa, Sonera, Kolumbus, Saunalahti, TeleFinland och DNA.