Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till sidfot

Sat-7 kallar kristna till förbön för situationen i arabländerna

Terence Ascott och Rita Mounayer säger att SAT-7 enar kristna och religioner i Mellanöstern. Foto: Joanna Lindén
Terence Ascott och Rita Mounayer säger att SAT-7 enar kristna och religioner i Mellanöstern. Foto: Joanna Lindén

Finska Missionssällskapets samarbetsorganisation, den kristna satellitkanalen SAT-7, vädjar om förbön med anledning av oroligheterna i arabländerna efter folkresningarna i Tunisien och Egypten.

 

”Samtidigt som tunisierna och egyptierna gratulerar varandra, har båda nationerna inlett en lång och svår förändringsperiod”, säger SAT-7:s verksamhetsledare Terence Ascott i sin blogg på organisationens webbsida den 16 februari.

Ascott säger att de berörda ländernas kyrkor och folk måste vara uthålliga för att åstadkomma förändring. Ascott ber om förbön för en fredlig fredsprocess och att kyrkorna ska kunna fungera som ”salt och ljus” i samhället och att dess verksamhet ska tryggas också i framtiden.

 

”Vår bön är att oroligheterna ska resultera i positiva förändringar som leder till större rättvisa, säkerhet och politisk öppenhet i landet – för alla egyptier, inklusive den kristna minoriteten som historiskt sett ofta försummats och marginaliserats. Men det är inte fråga om en religiös revolution utan en politisk, och SAT-7 är ingen politisk organisation”, skriver Ascott i ett tidigare inlägg.

Det finns cirka 10 miljoner kristna i Egypten, merparten är kopter.

SAT-7 är en tevekanal som sänder dygnet runt och når miljontals tittare i Mellanöstern och Norra Afrika, med målet att skapa förståelse mellan religioner och stöda de kristna. Tevekanalen stöder en fredlig och konstruktiv demokratiseringsprocess i regionen.

 

SAT-7, som grundades 1996, producerar och sänder program på arabiska, turkiska och persiska i Mellanöstern och Norra Afrika. Det dagliga programutbudet består bland annat av diskussionspaneler, drama, musik, barnprogram och bibelundervisning. Kanalen når cirka 20 miljoner tittare. I programmet beaktas ländernas kulturella, politiska och religiösa omständigheter. Kristna värderingar poängteras i programinnehållet, som produceras lokalt.

Finska Missionssällskapet är en av tevekanalens grundande medlemmar och har deltagit i organisationens verksamhet sedan starten. Finska Missionssällskapets samarbetspartner, evangelisk-lutherska kyrkan i Jordanien och det Heliga landet (ELCJHL), representeras också i SAT-7:s styrelse.

17.2.2011

Terence Ascotts blogginlägg

Du kan stöda SAT-7 genom att göra en inbetalning till kontonummer IBAN: FI38 8000 1400 1611 30. Märk betalningen: SAT7