Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till sidfot

SAT-7: ”TV det bästa sättet att nå människorna i arabvärlden”

Majoriteten av människorna i Mellanöstern och norra Afrika har tillgång till TV. Parabolantenner finns på så gott som alla hustak – satellitsända kanaler är fria från restriktioner och utgör ofta arabvärldens enda ocensurerade kontakt till omvärlden.

Ledningen för SAT-7 gästade Finland och Finska Missionssällskapet med anledning av nätverkets årsmöte och Vision Day. Den 11-12 mars ordnades två informationstillfällen angående verksamheten och de kristna i Mellanöstern och norra Afrika.

– TV utgör det bästa sättet att nå människor i Mellanöstern. I vissa länder i Mellanöster och norra Afrika har över 90 procent av befolkningen tillgång till satellitkanaler, säger Terry Ascott, vd och grundare för SAT-7.
Satellitnätverket SAT-7 stöder kristna i Mellanöstern och Nordafrika genom att förmedla en kristen världsåskådning. Genom satellitkanalerna görs evangeliet tillgängligt för miljoner män, kvinnor och barn i arabvärlden. SAT-7:s satellitsändningar erbjuder aktuella program på arabiska, farsi och turkiska, producerade i Libanon, Egypten och Cypern.

Tillbaka till kristendomens rötter

– Kristendomen föddes i Mellanöstern. Vår utgångspunkt är därför lokal. Vi vill inte komma utifrån med vårt budskap, som en del amerikanska kristna kanaler gör, säger Ascott.

I en vardag fylld av konflikter och oroligheter utgör TV:n en trygghet och tillflykt.

– När barnen inte kan gå till skolan och det är farligt att röra sig på gatorna blir SAT-7:s program en trygghet. Vi förmedlar budskap om förlåtelse, tolerans, fred och kärlek, säger Rita El Mounayer, ansvarig producent för nätverkets arabiska program.

El Mounayer växte upp under en mycket orolig tid i Libanon. Hon förlorade sin mamma som sjuåring och hennes pappa stred i kriget.
– Nu förstår jag att Gud förberedde mig för att hjälpa andra barn i samma situation.

Kristna i Mellanöstern

Ascott och El Mounayer arbetar på Cypern, där en del av SAT-7:s program produceras och sänds.

– Vi vill skapa en positiv bild av kristendomen. Vi fördömer inte andra religioner och tar inte upp politiska frågor. Många har fått en positivare uppfattning om kristendomen tack vare programmen, säger Ascott.

Nätverket handskas med sociala frågor, speciellt gällande kvinnornas och de funktionshindrades ställning i arabländerna.

– Ett av våra program skapade kraftig debatt i Marocko. Ensamförsörjande kvinnor får inte samma respekt där som i väst. Men flera miljoner kvinnor sköter hushåll ensamma och kämpar dagligen för sin existens, säger El Mounayer.

SAT-7 sänder 24 timmar om dygnet, 365 dagar om året och når många olika tidszoner. Enbart i Irak finns 2,6 miljoner regelbundna tittare. SAT-7 uppskattar att de har cirka 14 miljoner tittare varje vecka.

Ekonomiska utmaningar

Sedan nätverket skapades 1996 har budgeten växt från 1,4 miljoner till 13,3 miljoner dollar i året.

– Det är bara en bråkdel av till exempel BBC Arabic eller Al-Jaziras budget. Ändå lyckas vi sända program 24 timmar om dygnet på fyra kanaler och på tre språk, säger Ascott.

Kurt Johansen, vd för SAT-7:s Europeiska kontor, berättar att 10 procent av SAT-7:s budget kommer från nordiska understödare.

 

Programmen når avlägsna byar

TV-programmen når också de mest avlägsna byarna tack vare SAT-7. Nätverket sänder drama, dokumentärer, barnprogram och talkshower. Kanalen strävar efter att skapa förståelse mellan olika religioner samt försvara mänskliga rättigheter. Kanalen utgör ett viktigt stöd för kristna minoriteter.

SAT-7:s styrelse är sammansatt av lokala förmågor i Mellanöstern och norra Afrika. Över 70 procent av programmen är producerade lokalt och passar in i det kulturella sammanhanget. SAT-7 stöds av kyrkorna i Mellanöstern och norra Afrika. Lokala kyrkor och kristna företag samarbetar med nätverket för att hålla kontakt med tittarna i regionen. Totalt 15 kristna rådgivningscentraler tar varje år emot respons från tusentals tittare i området.

SAT-7 följs också av tittare i Europa och Australien.

Läs mera om SAT-7 i nästa nummer av tidningen Mission.

SAT-7:s hemsida
Lyssna på pod-inslaget om SAT-7

Finska Missionssällskapet är en av SAT-7:s grundande medlemmar.

Joanna Lindén