Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till sidfot

Satellit-TV och radio– vår tids julstjärnor

Paraboler skymtar på nästan varje tak i Mellanöstern och norra Afrika. TV och radio noterar inga gränser, utan förmedlar ett brett programutbud till hemmen. Bland kanalerna finns också kristna satellitkanaler. En av dem är SAT-7, som Finska Missionssällskapet stöder via sin julinsamling.

För Amal, som sitter i rullstol efter en virusattack på hjärnan, är SAT-7 ett sätt att gå ut, att leva ett normalt liv. Kanalen sänder tankeväckande program, som förmedlar Kristi budskap om fred och försoning genom drama, dokumentärer och talkshower. Den tionde december öppnades också barnkanalen SAT-7 KIDS.

En av TV-kanalens uppgifter är att kämpa för mänskliga rättigheter, bl.a. rätt till religiös åskådning.

”Jag lever som kristen i hemlighet”, skriver en tittare, som kontaktat kanalen. ”Inte ens min hustru vet om det. Jag har inte en enda kristen vän, ingen själavårdare, ingen kyrka att gå till. Jag tittar på SAT -7 för att växa i tro. Hur skall jag ge mina barn kristen undervisning?”

SAT-7 är ibland det enda sättet att nå människor i Mellanöstern och norra Afrika med det kristna budskapet. Kanalen strävar efter att skapa förståelse mellan olika religioner och är ett viktigt stöd för kristna araber, som ofta lever i trängd minoritetsställning.

Nouha, 21 år, säger att det är hennes uppgift är att leva sida vid sida med sina vänner av en annan tro.

Programmen försvarar också handikappades, barns och kvinnors rättigheter genom att ta upp tabubelagda teman, som t.ex. våld mot kvinnor i hemmen.

May och Anders Wikström från Sibbo är anställda av Finska Missionssällskapet och arbetar för SAT-7 på Cypern. De understöds av församlingarna i Kimito, Kaleby och Sibbo

Nej i radio till könsstympning

I Afrika är radion den viktigaste nyhetsförmedlaren, speciellt på områden där läskunnighetsprocenten är låg.

De lutherska kyrkornas radioprogram underlättar människors vardag på många sätt. Folk lyssnar till radioprogram också i de mest avlägsna byar. De kristna kanalerna sänder religiösa program, men ger också jordbruks- och miljöinformation, hälso- och näringsrådgivning, och behandlar olika kvinnoteman. Radion har visat sig vara viktig i kampen mot hiv och aids och könsstympning av kvinnor.

”Många av kyrkans studior är tyvärr i dåligt skick, eftersom man inte haft pengar till reparationer”, berättar Lutherska världsförbundets mediakonsult Jukka Latva-Hakuni, som känner väl till de lokala förhållandena. Nu ska radiostudiorna sättas i skick. En del av intäkterna från Finska Missionssällskapets julinsamling går till anskaffning av ny utrustning.

Kyrkorna i Mellanöstern, och Afrika arbetar aktivt för fred och försoning för att samhällsfred skall bli verklighet. Detta arbete vill Finska Missionssällskapet stöda genom sin julinsamling år 2007.

 

Intäkterna från fjolårets insamling för den evangelisk-lutherska kyrkan i Angola var totalt 585 218 euro. En del av intäkterna, 336 562, kom in via kollekter från evenemangen ”De vackraste julsångerna”.
Ann-Christine Marttinen