Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till sidfot

Save Syria – fredsmarsch och stödkonsert på FN-dagen 24.10

Kriget i Syrien måste få ett slut. På FN-dagen, måndagen den 24 oktober, ordnas en fredsmarsch i Helsingfors med start klockan 17 på Järnvägstorget. Deltagarna marscherar till Senatstorget där de bildar ett levande fredstecken. Deltagarna kan ta med sig ljus för fredstecknet.

Efter marschen ordnas en stödkonsert för Syrien klockan 19 på The Circus (Salomonsgatan 1-3, Helsingfors). Vid konserten samals medel till utrikesministeriets samarbetsorganisationer, bland dem Finska Missionssällskapet.

Det grymma kriget i Syrien har pågått i över fem år. Över 430 000 människor har dött i konflikten. Över hälften av Syriens befolkningen har flytt.

Fredsmarschens deltagare kräver följande:

Kriget i syrien måste få ett slut

Det meningslösa och grymma dödandet av civila måste sluta omedelbart. Enligt internationell lag måste civila skyddas under krig – det finns också regler för krigsföring. Alla inblandade parter, också de internationella, måste tillbaka till förhandlingsbordet. Vi måste hitta en fredlig lösning för att avsluta konflikten.

Det internationella samfundet kan inte fortsätta med att följa med syriernas lidande i tystnad

Den finska regeringen måste göra allt i sin makt för att driva en fredlig lösning på kriget i Syrien. Finland måste spela en aktiv roll i FN och EU för att få till stånd förhandlingar mellan alla inblandade parter. Syriernas egen strävan efter fred måste stödas och uppmuntras.

Finland måste bära sitt ansvar för att hjälpa Syriens civilbefolkning

Finland måste höja antalet kvotflyktingar i stället för att minska antalet i förhållande till de senaste åren. Säkra rutter måste skapas för flyktingar från Syrien så att de kan komma till Europa och Finland. Finland har en möjlighet samt ett ansvar att hjälpa dem som mest behöver det.

Arrangörerna hoppas att budskapet om marschen sprider sig internationellt, så att folk i andra länder börjar ställa liknande krav på sina regeringar och belutsfattare.

Delta, sprid budskapet
#SaveSyria #Helsinki4Syria #NegotiationsNow #StopTheKilling

Läs mera:

Finska Missionssällskapet vädjar om fred i Syrien