Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till sidfot

Segeza-församlingen i Ryssland fick en egen kyrka

Högtidling invigning. Bild: Oksana Dyba.
Högtidling invigning. Bild: Oksana Dyba.

Segezas lutherska församling har äntligen fått en egen officiell kyrka, efter många byten mellan hyreslokaler. Byggnaden invigdes och togs i bruk den 26.8. Olavi och Eeva Raassina arbetar i Segeza, anställda av Finska Missionssällskapet.

Segeza ligger i ryska Karelen, ungefär fyra timmars körväg från staden Kostamus. Staden ligger mitt i en öde trakt och är känd för sina stora fängelser och fabriker som kämpar med ekonomiska svårigheter.

Församlingens nya utrymmen finns på första våningen i ett våningshus i Segeza. Församlingen köpte lokalen som tidigare fungerat som stadens kontor, lät renovera den och inredde gudstjänstsalen och klubbutrymmen.

Hembesök viktiga

Olavi Raassina är prästvigd inom den ingermanländska kyrkan och fungerar som kyrkoherde och enda präst i församlingarna i Segeza och Vienan Kemi.

Eeva Raassina arbetar med olika sorters församlingsarbete: hon fungerar som kantor, ledare för kyrkokören, diakoniarbetare och barnledare. De gläds åt att församlingen har fått ett fungerande församlingscenter till ett skäligt pris.

I församlingen hålls skriftskolor, bibelstudiecirkel, handarbetscirkel, sammanslagen skriftskol-ungdomsgrupp och en finskagrupp där också många sådana som tidigare inte hörts och setts i församlingen studerar.

– Hembesök är viktiga eftersom många av de medlemmar som var med och grundade församlingen inte längre orkar komma till kyrkan. Kyrkokören övar varje vecka. På somrarna ordnas barn- och ungdomsläger. Ungdomarna har också varit på läger anordnade av den ingermanländska kyrkan, berättar Eeva och Olavi Raassina.

Egen präst under utbildning

Församlingsaktiva Sergei Vihrov (24) studerar till präst i Keltto på den ingermanländska kyrkans teologiska seminarium. Han blir klar med studierna om ett par år. Sergei förlovade sig i januari med Natalia som studerar ungdomsarbete i Keltto. Det är alltså möjligt att Segezas församling i framtiden får både en egen präst och ungdomsarbetare.

I församlingen har man dessutom lokala anställda: en bokförare, en städare och en skriftskollärare som också ansvarar för ungdomsarbetet. Han har troget tjänat i församlingen i över 10 år och sjunger också i kyrkokören.

De frivilliga i diakonigruppen sköter handarbetscirkeln, kyrkoteet och serveringen på diakonidagen som hålls ett par gånger per år.

Oksana Dyba och Olavi Raassina, översättning Manda Karlsson