Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till sidfot

Senegalesisk konstnär Ibrahima Seck i Missionsmuseet

I Missionsmuseet i Helsingfors öppnades en intressant utställning med 35 konstverk av den senegalesiska konstnären Ibrahima Seck. Konstverken skildrar både sereerstammens mytologi och vardag i sprakande afrikanska färger.

Ibrahima Seck är född i Fatick år 1947. Sitt intresse för konst har han ärvt av fadern. Konstnärer i Secks vänkrets, bl.a. Ousseynou Sarr, som nu verkar i Frankrike, har djupt influerat hans målarkonst. När Seck slutat skolan, inledde han studier vid Dakars konstakademi. ”Men man blir inte konstnär, man föds till sådan. Jag har konsten i blodet,” säger Seck.  

I början av sin karriär, på 1970-talet, fick Seck andra priset i en tävling arrangerad av franska kulturcentret. Sin första konstutställning höll han i Fatick, där han bott sedan ungdomsåren. I huvudstaden Dakar skaffar han material och säljer sin konst. Där har han också ställt ut tillsammans med andra konstnärer. Nyligen har han illustrerat romaner för bokförlaget Nouvelles Editions Africaines. Secks konst är omtyckt bland utlänningar, genom vilka hans verk har spridits till t.ex. Frankrike, Italien och USA.

Seck har blivit inspirerad av såväl Picasso som flera afrikanska konstnärer, men han håller fast vid sin personliga stil. ”När jag har slutfört ett arbete, känner jag stolthet. Konstverket är en del av mig själv. Liksom alla afrikaner älskar jag klara färger.”

Tekniken gouache och användningen av kinesiskt bläck framhäver de starka färgerna och skarpa kontrasterna som är typiska för målningarna.

Att klarar sig ekonomiskt på sin konst är en överlevnadskamp i Senegal, man behöver både innerlig passion och stor uthållighet. ”I början fick jag inget stöd för mitt arbete. Jag flög på egna vingar”, konstaterar Seck.

I början av 1990-talet ombads Seck, som själv är muslim, att måla en altarmålning till Faticks lutherska kyrka. Detta berättar något om den toleranta, t.o.m. broderliga, inställning som senegaleserna, till 95 procent muslimer, har gentemot andra religiösa grupper. I den senegalesiska kulturen är fred, jàmm, ett grundläggande värde, som överskrider etniska och religiösa gränser.