Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till sidfot

Seppo Rissanen: ”Stöd Haiti via Gemensamt Ansvar-insamlingen”

Finska Missionssällskapets direktor Seppo Rissanen uppmanar till stöd för jordbävningsoffren i Haiti via insamlingen Gemensamt Ansvar. Redan tidigare planerades Haiti som mål för insamlingen. ”Nu är behovet ännu större än tidigare”, poängterar Rissanen i ett blogginlägg på eftermiddagen den 14 januari.

Rissanen förklarar i sitt blogginlägg att Finska Missionssällskapet överlag reagerar på katastrofer i områden där missionssällskapet bedriver verksamhet eller har samarbetspartners.

”Missionssällskapet har inga samarbetspartners i Haiti, utan den kyrkliga hjälpen kanaliseras via Lutherska världsförbundet. Därför uppmuntrar vi att man stöder hjälpinsatser i Haiti genom Gemensamt Ansvar-insamlingen”.

Rissanen skriver också om vikten av internationell solidaritet och bistånd med anledning av den enorma tragedin i Haiti, där levnadsvillkoren redan tidigare är bland de sämsta i världen.

”Det stora antalet skadade och förlusten av hem påverkar livet för oräkneligt många människor efter det inträffade. I sådana här situationer är de berörda människornas öde helt beroende av hjälp utifrån. Haitiborna har på grund av sitt svaga utgångsläge svårt att dämpa katastrofen. Det internationella samfundet har utvecklat beredskap för sådana här situationer, som nu måste mobiliseras. Röda Korset och Lutherska världsförbundet har ryckt ut i samarbete med ACT-alliansen. Kyrkan Utlandshjälp svarar som kyrklig aktör på Haitis vädjan om bistånd. Behovet är större än någonsin i Haiti.”

Uppskattningsvis har hundra tusen människor dött i jordbävningen som inträffade natten till onsdag och mätte 7,0 på richterskalan. Jordbävningens epicentrum befann sig nära jordytan i Haitis huvudstad Port-au-Prince.

Gemensamt Ansvar för Haiti

Joanna Lindén informatör